Компанії відновлюють роботу: чи забезпечує це роботу українцям

Одним з негативних економічних наслідків війни, яку країна-агресор Росія розпочала проти України, стала зупинка бізнесу і, як наслідок втрата роботи українцями. Протягом чотирьох місяців війни ситуація змінювалася, з відновленням роботи підприємств українці почали повертати джерело доходів, але загальні тенденції залишаються невтішними.

Фото: rumedia24.com

Отже, станом на 27 червня кількість офіційно зареєстрованих безробітних в Україні становить 319,8 тисяч. Важливо, що це лише офіційне безробіття – тобто кількість людей, яка зареєструвалася у Фонді зайнятості та стала на облік.

За місяць офіційне безробіття зросло на 4%, а з початку року вже на 8,4%. У абсолютних числах кількість офіційних безробітних не сильно збільшилася, навіть становить лише 90,9% від минулого року на аналогічну дату.

Такі цифри можна пояснити зокрема тим, що багато громадян, які втратили роботу, житло та інше майно, просто виїхали закордон чи не йдуть реєструватися.

Більш показовим в офіційній статистиці є кількість вакансій у Фонді зайнятості на тисячу осіб. Станом на червень цей показник дорівнює майже 23 вакансіям на тисячу офіційних пошукачів роботи. Це втричі менше (33,2%), ніж значення цього показника рік тому. Навіть на початку березня було 53 вакансії

Неофіційні цифри по безробіттю можна отримати із соцопитувань, опитувань бізнесу та статистики сайтів пошуку роботи.

Відповідно до соцопитування дослідного агентства Gradus, станом на 23 травня без роботи залишаються 35% опитаних (показник менший, ніж у квітні, але вищий, ніж у березні). 59% заявили, що мають роботу, хоча ще в березні цей показник становив 62%.

Той же Gradus у червні визначив, що другою ключовою потребою українців після грошей є доступ до роботи – це важливо для 38% опитаних (разом з тим показник знизився порівняно з травнем, навіть для критичних категорій внутрішніх та зовнішніх мігрантів). За результатами опитування представників МСБ, проведеного у травні Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА), порівняно з березнем підприємства відновлюють роботу (всього 17% не працюють проти 42% у березні), але більше компаній звільняють співробітників (12% проти 8%) і більше скорочують зарплати (32% проти 19%). Відповідно до опитування Advanter Group наприкінці травня-початку червня, частка скороченого персоналу у сегменті МСБ становить 20%.

Опитування ЄБА великих компаній показало, що у травні 47% компаній працює у повному обсязі (проти 17% у березні), 63% компаній продовжують виплачувати зарплати у повному обсязі. Разом з тим, 13% скоротили зарплати (проти 3% у березні), 4% відправили співробітників у неоплачувану відпустку, а 8% провели скорочення (проти 1% у березні).

За результатами найсвіжішого опитування бізнесу Американською торговою палатою у червні, 60% компаній повністю відновили роботу, 82% продовжують виплачувати повні зарплати, 16% скоротили зарплати, а 2% їх не платять. При цьому 34% компаній, які планують продовжувати працювати в Україні до кінця року, планують скорочувати витрати, а 40% тих, хто планує зменшувати діяльність, скорочуватимуть штат.

Тенденція до дефіциту роботи простежується по агрегаторах вакансій. Співвідношення резюме на вакансію зросло в 4 рази: на сайті Robota.ua на кінець червня на 1 нову вакансію в системі припадає в середньому 15 кандидатів (рік тому показник був 4 резюме на нову вакансію). На сайті Work.ua на одну нову вакансію припадає 9 кандидатів (рік тому було в середньому 2 кандидати).

Це, звичайно, не дає чіткого розуміння, скільки українців залишилися без роботи, так само, як і офіційна статистика вище. Втім, обидві статистики підтверджують однакові тенденції того, що попит на робочі місця значно перевищує пропозицію.

Ярослав Железняк Ярослав Железняк , Голова депутатської фракції Політичної Партії "ГОЛОС" у Верховній Раді дев'ятого скликання
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram