Громадські організації для ветеранів: як УВФ дає можливість реалізовувати ГО нові проєкти

Переоцінити значення волонтерського руху в Україні – складно. Громадські організації, активісти, інші представники потужного громадянського суспільства в країні, що протистоїть злу, взяли на себе відповідальність – допомагати. Ця допомога не уявна, її легко можна “помацати” та побачити. В тоннах гуманітарної допомоги, розвезеної адресно тим, хто пережив та переживає жахи війни; в сотнях тисяч коробок зі шкарпетками та сухими душами, їжею та дронами, медикаментами; в тисячах і тисячах пригнаних автівок. Допомога – яка є міцним тилом та дозволяє хоч якось покращити дні та ночі тих, хто зі зброєю в руках боронить країну та її народ.

Проте є ще вид допомоги від громадських організацій, який важко переоцінити – це турбота про ветеранів. Вони повертаються до своїх домівок і продовжують жити не у звичному колі побратимів, колі “своїх”, а серед цивільних родичів, друзів, сусідів, знайомих/незнайомих людей. Чи складно це? По-різному. Так відповідають самі ветерани, зазначаючи, що певна підтримка, певний навігатор стане неабияк в пригоді. Хтось, хто допоможе з купою “папірців”, хтось, хто буде поруч та допоможе пройти адаптацію чи етапи реабілітації, хтось, хто допоможе поринути у власну справу та створити бізнес.

Такими надійними друзями та підтримкою і стали ГО. Левова частка яких обрала для себе першочерговою місією саме допомогу ветеранам, ветеранкам та їхнім родинам. Держава в обличчі Українського ветеранського фонду лише сприяє та підтримує такі ініціативи. Так, УВФ незабаром вже втретє оголосить конкурс проєктів #Варто+ГО, де громадські організації зможуть отримати фінансування до 1 000 000 грн на свій проєкт для підтримки, захисту прав та свобод ветеранської спільноти. Аби не пропустити старт конкурсу, слідкуйте за новинами Фонду у соціальних мережах.

Фінансування від Українського ветеранського фонду отримали вже 16 громадських організацій. Розповідаємо вам про трійку проєктів, які щоденно працюють задля ветеранів та ветеранок.

Терапія горами та навчання підприємництву

– Після повернення з війни… чи зможу я знайти себе у цивільному житті чи знайду в собі сили розпочати власну справу?

– Зможеш! Ми допоможемо, ще й в гори разом підемо – саме так із впевненістю відповідають у ГО “Nomad.live”.

Свій шлях допомоги ветеранам “Номад Лів” розпочали у 2015 році. Це був проєкт «Психологічної реабілітації та взаємопідтримки для ветеранів та ветеранок». Від того часу цей проєкт умістив у себе більш ніж 100 заходів – походів у гори та сплавів на байдарках. Понад 1000 ветеранів та ветеранок зі всієї України пізнали неповторний дзен горетерапії та перебування в колі таких, як вони.

Те, що гори лікують, зрозумів засновник проєкту “Nomad.live” Віталій Дячук. Віталій доброволець, який повернувшись із зони бойових дій, взяв наплічник і пішов у Карпати. Як виявилось, це має просто магічну силу.

Окрім цього, для ветеранів та ветеранок, які втратили кінцівки теж впроваджували психосоціальну реабілітацію походами у гори. А у 2021 році ветерани та ветеранки з ампутаціями покорили вершину Казбек висотою 5033 метри (Грузія).

Допомога у психологічній, ментальній реабілітації ветеранам, ветеранкам, особам з інвалідністю – це місія команди цієї громадської організації. Але цього року “Номад Лів” розширюють кордони своєї діяльності та відтепер допомагатимуть розвивати ветеранському підприємництву від старту до розвитку. Допомагають їм в цьому партнери проєкту – громадська організація “PRO Women UA”. Саме вони провели дослідження цільової аудиторії, виявили потреби щодо навчання та мережування серед бізнесів, створили методику та методологію навчання з розвитку сімейних бізнесів. А Український ветеранський фонд підтримує цю ініціативу.

“Ми орієнтуємо на можливості розвитку сімейної справи у форматі «екскомбатант + один з подружжя/член родини». Наша команда розуміє, що розвиток лише ветерана, без залучення до процесу його реінтеграції родини та партнерів, може мати або короткострокові результати, або не мати взагалі. Тому, на противагу великої кількості проєктів, направлених на навчання лише одного з родини, ми створюємо альтернативу”, – пояснює пані Ольга, менеджерка проєкту.

Що отримують ветерани/ки? Допомогу у пропрацюванні власних бізнес-ідей та перетворенні їх на дієві бізнес-плани. Консультування та менторська підтримка ветеранів, ветеранок та їхніх сімей відбувається на навчально-спортивній базі зимових видів спорту “Тисовець” Мініоборони України. Навчання+розвиток+краса Карпат – ось справді дієва формула. Важливо, що ветерани та ветеранки матимуть ще й потужний реабілітаційний ефект для учасників.

В рамках проєкту “Номад. Лів” проведуть не менше 3 таборів з менторами та психологами для не менше 60 військових та членів їхніх родин. А програма «Розвиток сімейного бізнесу ветеранів/ок» складається з наступних блоків:

● бізнес-табір в Карпатах протягом 7 днів;

● менторські сесії;

● робота з психологом;

● допомога з подачами проєктних заявок на грантові та інвестиційні конкурси (вже маємо перших переможців, а ветерани-учасники проєкту є лідерами рейтингового списку).

Навчання триває 6 місяців: бізнес-табір (7 днів) - щотижневі зустрічі з менторами онлайн – мастермайнди — щомісячні зустрічі з психологом онлайн — консультації по проєктній заявці (на вимогу).

Ветерани – для ветеранів

У ГО “Спілка ветеранів АТО” з Харкова розуміють, що потрібно тим, хто повертається з фронту. Більшість з членів ГО пройшли цей шлях самі й тепер допомагають іншим ветеранам та ветеранкам.

Серед засновників ГО – добровольці. Саме вони, повернувшись із фронту у 2015 році заснували свою організацію. “Спілка ветеранів АТО” прогресивно росла і перед повномасштабним вторгненням налічувала вже 12 тисяч членів.

Чим займалась ГО? Розробили декілька дієвих програм для ветеранів та їхніх родин. Допомагали в проходженні реабілітації, консультували, як отримати земельну ділянку, надавали правову допомогу та допомогу у працевлаштуванні.

24 лютого 2022 року змінилось все. Більшість ветеранів з ГО стали на оборону Харкова та області. На сьогодні 80 відсотків членів спілки продовжують захищати країну від ворога на різних напрямках.

Проте діяльність ГО не зупиняється. Адже є ті, хто вже повертається з фронту: за станом здоров’я, після поранень чи за сімейними обставинами. Усі вони проходять шлях, на якому є певні труднощі. У “Спілці ветеранів АТО” готові цей шлях полегшити та допомогти.

Для цього у ГО: створили проєкт “Правова допомога для ветеранів російсько-української війни, членів їх сімей” ➡️ взяли участь у конкурсі #Варто+ГО від УВФ➡️ отримали фінансування та вже допомагають ветеранам та членам їхніх сімей.

“Люди повертаються. Повертаються, розгублені, певною мірою трішки шоковані цим умовно цивільним життям. Це достатньо сильна ментальна атака, я на власному досвіді це відчув. Тобто людина певний час не готова і не хоче займатися абсолютно ніякими своїми проблемами, ніякими оформленнями, ніякими “папірцями“. А це насправді достатньо велика проблема. Якщо вчасно не оформити документи зі звільнення, то ця проблематика буде тривати роками, з судами. Тому є ми. І ми можемо допомогти”, – розповідає Владислав Якименко, начальник штабу ГО “Спілка ветеранів АТО”.

Досвід юридичної допомоги ветерану після повернення з фронту ГО має багатий. Тож, наразі уся діяльність в рамках проєкту поділена на три умовних рівні правової помочі:

● Перший рівень – це питання побутового, соціального характеру (оформлення комунальних платежів, пільги для ветеранів на місцевому рівні). Ветеран може прийти в офіс ГО та отримати як юридичну консультацію, так і послухати досвід тих, хто вже пройшов цей етап.

● Другий рівень – це юридична допомога у розв'язанні певних проблем . Наприклад, зі звільненням зі служби, виплати бойових, невірно оформлені документи про отримання травми чи лікуванні у госпіталі та інші. Ці консультації проходять, як офлайн, так і в онлайн-форматі.

● Третій рівень – це онлайн - семінари на різну тематику від адвокатів та юристів. Фахівці розповідають про правові засади отримання УБД, проходження ВЛК та інші.

Про все це ви можете дізнатись на сторінці https://www.facebook.com/svato.kh.ua

Мобільний додаток, який допомагає ветеранам відновлюватись

Громадська організація «Асоціація сприяння фізичній реабілітації осіб з інвалідністю «Звитяга Нескорених” розробила мобільний додаток TRENVET.

Цей застосунок дозволяє ветерану швидко знайти тренера у своєму місті та розпочати спортивне відновлення після травм. І все це, просто тримаючи в руках смартфон.

"Кожен ветеран заслуговує на найкращу підтримку після повернення з гарячих точок. Наш додаток TRENVET має на меті сприяти інтеграції ветеранів у цивільне життя завдяки спорту та спортивній реабілітації", – говорить співзасновник TRENVET Сергій Конюшок.

Створити додаток та запустити його у світ стало можливим завдяки участі у конкурсній програмі #Варто+ГО від Українського ветеранського фонду Мінветеранів. Команда “Звитяги Нескорених” отримала фінансування та змогла реалізувати в життя задумане.

Відтак, проєкт “Тренвет” дає їм можливість вкласти свій досвід проведення фітнес-тренувань як особистий внесок пошани до захисників і захисниць.

TRENVET доступні для завантаження на платформах iOS і Android і безоплатні для користувачів. Тож, обирайте у додатку своє місто, тренера, відновлюйтесь і покращуйте своє здоров’я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram