ГоловнаБлогиБлог Ольги Гвоздік

Гарячій воді бути: що робити тим, у кого немає бойлера?

Мер не страждає від відсутності гарячого водопостачання. Як він повідомив у нещодавньому інтерв'ю, у нього є бойлер. У багатьох киян теж є бойлер. Але це погана новина. Отже, як можуть відгукнутися бойлери у столиці, як зберегти власні кошти та завжди мати гарячу воду вдома.

Фото: krapka.club

Місяцями кияни гріли воду в тазиках і чайниках. Багатьом увірвався терпець, і вони встановили електробойлери. Як сказав наш мер, щоб холодна вода стала гарячою, її треба нагріти. Проте міський голова має оцінювати ситуацію більш глобально – неконтрольована автономізація може мати серйозні наслідки для всього Києва.

В більшості міст України централізованого гарячого водопостачання вже немає. Після тривалого відключення квартальні трубопроводи прогнили, а домові мережі за цей час мешканці «модернізували» хто як міг (демонтажі рушникосушарок та встановлення електричних, встановлення бойлерів з перекриттям стояків та ін..) Тож систему тепер не відновити.

Із цим може зіштовхнутися і Київ, якщо влада не зверне увагу на стан мереж. Централізоване гаряче водопостачання має значний потенціал енергозбереження, і його варто використовувати. Наприклад, гаряче водопостачання від котельні дозволяє встановити за котлами конденсаційні утілизатори тепла димових газів вітчизняного виробництва. Це дозволить на 7-12% знизити споживання природного газу.

Ще один альтернативний варіант – нагрівання води за допомогою теплових насосів. Вони, як і бойлери, використовують електроенергію, але споживають її в 3-5 разів менше.

Інша сторона питання в тому, що система гарячого водопостачання більшості старих кварталів вже застаріла. Трубопроводи від ЦТП (центрального теплового пункту) до будинку просто «гріють повітря». Але вихід є.

Доцільно встановлювати в кожному багатоквартирному будинку індивідуальні теплові пункти (ІТП), які забезпечують теплом і гарячою водою весь будинок. Так, це потребує коштів, але ж встановлення бойлерів у квартирах теж не робиться безкоштовно. Якщо встановлення бойлера коштує 4-8 тис. грн., то ІТП обійдеться в 1-2 тис.грн. з квартири. А якщо скористатися можливістю участі в програмах співфінансування, то вийде ще дешевше.

Міський голова замість того, щоб запропонувати стратегію оновлення та децентралізації тепломереж, лише констатує, що усі ми заручники системи, яка нам залишилась у спадок. Але у спадок нам залишились не лише тепломережі, але й електричні мережі, які просто не витримають пікових навантажень після хаотичного встановлення бойлерів. Або міська влада має оновити електромережі, або має допомогти жителям міста провести децентралізацію гарячого водопостачання цивілізовано.

Якщо міська влада не може чи не хоче братися за вирішення проблеми, то ми, як опозиція, зробимо усе, що в наших силах. Звертайтесь до команди ДемАльянс Київ, якщо ви хочете не залежати від міської влади і завжди мати гарячу воду та тепло. ОСББ ДемАльянс регулярно проводить безкоштовні навчання для всіх, хто хоче створити ОСББ і стати справжніми господарями в своєму будинку.

Ольга Гвоздік Ольга Гвоздік , Громадький діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram