ГоловнаБлогиБлог Тараса Бузака

Влада Херсонщини знищує українське слово

Херсонська обласна рада не зацікавлена в розвитку книговидання та поширенню української книжки теренами Херсонщини. Єдина в області книгарня, у якій можна придбати якісну українську та релігійну літературу, через те, що депутати обласної ради встановили високі ставки орендної плати, опинилася на межі закриття.

Місцеві депутати вважають, що книгарня, яка торгує українською книжкою, має платити стільки ж, скільки торгова точка, яка реалізує товари широкого вжитку.

Про цю ситуацію багато писалося у місцевій пресі, велися розмови у колі поціновувачів української книги. Чому?

Такий висновок можна зробити з отриманної мною відповіді керівництва облради на моє депутатське звернення. У зверненні, я просив переглянути умови договору оренди між облрадою (власником) та орендарем - Парафією Свято-Варварівської громади УПЦ в м. Херсоні, яка є засновником єдиного в області Центру української книги «ЦУКОР».

Сама книгарня знаходиться у приміщенні музичного училища, яке перебуває на балансі обласної ради.

Обласна рада нещодавно оголосила конкурс на оренду вільної кімнати (16,0 кв. метрів) в цьому навчальному закладі. Парафія Свято-Варварівської громади, яка є власником книгарні, виграла цей конкурс і продовжила договір оренди, за яким сплачує 350 гривень без урахування ПДВ та індексу інфляції.

Зрозуміло, що для книгарні така сума оренди є дуже високою. Для того, щоб якось врегулювати дане питання, я звернувся з депутатським зверненням до голови Херсонської обласної ради Віктора Пелиха. У зверненні, я просив очільника облради переглянути умови договору між облрадою та Парафією Свято-Варварівської громади УПЦ в м. Херсоні у бік зменшення ставки орендної плати. Також, я звернувся до В. Пелиха, з проханням виступити ініціатором проекту рішення з цього приводу.

В свою чергу, отримав відповідь, у якій пан Пелих посилається на висновки та рекомендації постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку та управління об'єктами комунальної власності, яка на своєму засіданні розглядала моє звернення.

Депутати відповіли стандартно: відповідно до Методики розрахунку використання плати за оренду державного майна, затвердженої Постановою КМУ від 4 жовтня 1995 року № 786, орендна ставка для торгівельних об'єктів з продажу книг, газет і журналів, виданих українською мовою становить 5% від оціночної вартості об'єкта оренди. Враховуючи, що відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування забов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень, та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Підстав, для внесення змін до розміру ставок орендної плати, не вбачається! Ось так - просто та банально.

Але, депутати чомусь забули, що саме ст. 19 Конституції України забов'язує останніх діяти на підставі та у спосіб, передбачений Конституцією та законами... А посилаються депутати у своїй відповіді - на Постанову КМУ?

Виглядає так, ніби-то депутати облради такі послідовні та законослухнянні, а всі їх намагання направлені на збільшення надходжень до обласного бюджету. Натомість, архіви рішень, які розглядалися облрадою говорять протилежне.

Так, на одному з пленарних засідань розглядалося питання про надання в тимчасове користування на умовах оренди водного об'єкта місцевого значення гр. Ісаєвій Г.В.

Йдеться про водний об'єкт місцевого значення площею 3,4 га (контур 81), що знаходиться на території Східненскої сільради Білозерського району Херсонської області.

Дане озеро депутати передали в оренду громадянці Ісаєвій Ганні Володимирівні у тимчасове користування для риборозведення на умовах оренди. Час, на який передається цей водний об'єкт, у проекті рішення не вказано.

Також, депутати планують встановити ставку орендної плати за 1 га площі водного дзеркала в розмірі 79,10 грн. У проекті не вказані терміни, за які необхідно платити дану суму.

Наступним проектом рішення депутати планують виділити у тимчасове користування на умовах оренди, водного об'єкта місцевого значення гр. Чуклову С.В. Довідка: Чуклов С.В. - депутат міської ради V скликання.

Депутати планують передати підприємцю озера №№ 42, 55 площею 1,8 га і 93,1 га відповідно, що знаходяться на території Збур'ївської сільської ради Голопристанського району Херсонської області, для виробництва сільськогосподарської продукції. У проекті рішення також не вказані терміни, на які передаються озера в оренду.

На цей раз, ставка орендної плати за 1 га площі водного дзеркала становить 51,42 грн. У проекті не вказані терміни, за які необхідно платити дану суму.

Відповідна інформація розміщена на офіційному сайті облради у розділі доступ до публічної інформації. Цей перелік можна продовжувати. Ось так. Як кажуть - коментарі зайві.

Як зазначив, в одному з інтерв'ю, священник і активний громадський діяч, Сергій Дмитрієв (завдяки його ентузіазму та старанням функціонує «ЦУКОР»): ми намагаємось також іти в ногу з українським літературним процесом. Він продовжує:

Коли мій син пішов до школи, я відчув нестачу «розумних» українських книжок у нашому місті. Особливо не вистачало якісної, незаангажованої історичної літератури. Та правда, яку ми чуємо від наших дідусів, може піти в могилу разом із ними. А от правильно підібрана домашня бібліотека - ніколи не дасть згаснути пам’яті. Що сьогодні пропонують більшість книжкових магазинів? Детективи, любовні романи, низькопробну фантастику. Я заздалегідь розумів, що проект з книгарнею не даватиме матеріальних доходів.

Але, озирнувшись, бачу, що «ЦУКОР» приносить значно більшу користь, ніж гроші: це підтримка вдумливого читача, людини, яка звикла замислюватися про свою роль у суспільстві та аналізувати внесок інших. Важливо також, що ми даруємо хорошу сучасну літературу в села та районні центри, де не завжди дитина має вихід до Інтернету. Намагаємось також іти в ногу з українським літературним процесом. Запрошуємо відомих письменників, публіцистів, художників. Наприклад, на зустріч із Сергієм Пантюком прийшло 30 людей.

Але хто вони? Це — викладачі херсонських вишів, письменники, свідомі громадські активісти, просто розумні люди, які донесуть почуте сотням інших. Та й не всі можуть відвідувати престижні київські заходи, літературні зустрічі. А приїзд братів Капранових чи Станіслава Федорчука — ковток свіжого повітря для деяких херсонців. Для мене «ЦУКОР» — це ще й позитивний приклад того, що ти можеш зробити власноруч, не чекаючи допомоги від інших.

В ответе Минфина говорится, что сейчас нет необходимости в программе развития украинской книги, что она преждевременна, и о том, что нам вообще нужно экономить деньги. А также о том, что программа поддержки и популяризации украинской книги не отвечает президентской программе "Богатое общество, конкурентоспособная экономика, эффективное государство на 2010-2014 гг"

— Александр Афонин, директор Ассоциации книгоиздателей и книгораспространителей

На закінченя трошки про сам Центр української книги «ЦУКОР»:

У книгарні можна завжди знайти якісну українську книжку. Це сучасна й класична художня література, видання для дітей, публіцистичні твори, словники, історичні дослідження та інше. Є тут окремий куточок для релігійної літератури різних християнських конфесій. Також у «ЦУКРі» можна придбати й книжки з «Бібліотеки «Дня» та україномовний варіант щоденних номерів «Дня».

За роки існування, книгарня стала справжнім осередком власне української культури і духовності. На запрошення її представників, до Херсону часто приїздять відомі літератори і громадські діячі (брати Капранови, Ірен Роздобудько, Олег Короташ та ін.), які проводять публічні зустрічі з молоддю та інтелігенцією, наживо представляють свою творчість. Завдяки «ЦУКРу» бібліотеки Херсонської області отримали в подарунок близько 40 тисяч українських книжок. Водночас, книгарня є чи не єдиним місцем в області, де можна знайти якісну релігійну літературу, представлену УПЦ МП, УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ, а також православний журнал для молоді «Отрок». У цьому сенсі логіка депутатів обласної ради незрозуміла і навіть підозріла. І чому саме українська книгарня стала «жертвою» депутаської діяльності?

І на останок, в мене все ж таки є надія, що уродженець козацької Чулаківки Віктор Пелих, та херсонський губернатор Микола Костяк - лемко за походженням, знайдуть можливість зробити роботу української книгарні більш комфортною, та врегулюють питання високої орендної плати. Я дуже сподіваюсь на це, бо це саме той випадок, коли виключно від влади залежить питання існування в нашому місті Центру української книги «ЦУКОР».

Тарас Бузак Тарас Бузак , Депутат, блоггер, главный редактор интернет издания "Херсонская правда"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram