ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Влада і наклеп: перемога глузду чи протухлі козирі?

З несподіванкою прочитав повідомлення, що славнозвісний борець за справедливість з табору Партії регіонів і водночас радник Януковича  Віталій Журавський вівторкового вечора взявся на розум і вирішив відізвати свій законопроект щодо “наклепу”. Однак його пояснення схожі, на пса, який зализує рвані рани від піррової перемоги у першому читанні парламенту.

Фото: Макс Левин

“Зваживши всі обставини та виходячи з державних інтересів, я прийняв рішення відкликати свій законопроект. Я розумію, що напередодні виборів до Верховної Ради будь-яка ініціатива сприйматиметься щонайменше з острахом та недовірою”, — зауважив регіонал.

Що це? Гра у піддавки чи відкладання справи у поствиборчу шухляду? Або реверанс у бік міжнародної спільноти, мовляв, погляньте, які ми демократичні перед виборами? І те, й інше досить протирічні речі. Адже партія влади впевнено, цеглина за цеглиною, вибудовує мури, за якими мешкає каста обраних. Ньююкрейн зі снобськими повадками.

Журавский не случайно принял решение об отзыве. Он услышал мою точку зрения, точку зрения своих однопартийцев. Такие решения принимать в спешке нельзя

Якщо із законом про мови вдалося відбутися з мінімальними втратами, то “наклепницький” законопроект запалив занепокоєність не лише в українських журналістів, а й у міжнародних спостерігачів.

Між іншим, учора мав розмову з однією пані, яка приїхала на Хмельниччину від поважної неурядової організації для стеження за парламентськими виборами. І перше її запитання приголомшило: “Що буде з українськими засобами масової інформації, коли запрацює закон про наклеп? Чи вони просто перестануть писати?” Уявіть, це запитує людина, склад мислення якої від цієї інформації одразу потрапив у нокаут! Європейці не звикли, що можна заборонити вид професійної діяльності, примітивно включивши його до складу Кримінального кодексу. І пояснити їй, що у нас, in Ukraine, такі речі, як добрий день, тільки вітаються діючою владою, було важко. Не говорячи вже про заборону проведення мирних зібрань (законопроект №2450), що може викликати в іногородніх гостей симптоми запаморочення і втрати свідомості. Егеж, від безглуздої суті законотворчої ідеї!

Натомість цікавий приклад відшліфування закону про наклеп апробується в 187 виборчому окрузі з центром місто Хмельницький. Кандидат від об’єднаної опозиції Олег Лукашук подав до суду на власного кореспондента “Дзеркала тижня” у Хмельницькій області, а тепер ще й кандидата у нардепи Світлану Кабачинську за наклеп у статті. Ціна питання — півмільйона гривень, які, у разі доведення вини, має сплатити журналістка. Примітка, цю кашу заварив ОПОЗИЦІЙНИЙ ДЕПУТАТ. То чим ця опозиція відрізняється від діючої влади? Розмірами статків та посадовими привілеями. Не більше.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram