ГоловнаБлогиБлог Станіслава Шуха

Збитий терористами Боїнг змусить весь світ переглянути своє ставлення до подій в Україні

Вторгнення російських сил на схід України, попри всю масштабність воєнних дій, сприймалось більшістю цивілізованого світу як черговий локальний конфлікт на пострадянському просторі, але трагедія зі збитим терористами Боїнгом може докорінно змінити ставлення до подій, які тут відбуваються. Висновки міжнародної спільноти, оголошені після розслідування причин катастрофи, вплинуть на позицію багатьох центрів прийняття рішень в світовій політиці. З 17 липня 2014 року конфлікт на Донбасі став глобальним і це повинен визнати весь світ.

Павел Губарев с боевиками на месте проишествия
Фото: ЕРА/UPG
Павел Губарев с боевиками на месте проишествия

Сьогодні можна сказати напевно, що трагедія, яка сталася в небі на Торезом, змусить світ переглянути все те, що кілька місяців поспіль відбувається в Україні. Жахлива помилка терористів чи цілеспрямована провокація проти України? Достеменно відомо тільки одне – світ не має більше права мовчки спостерігати за безумством Путіна. Прощалося йому вже аж надто багато. Коли в терористів з’явилася стрілецька зброя – світ мовчав, коли бандитам з території Росії почали постачати танки, БТРи та ПЗРК – світ так само мовчав, коли збили український АН-26 на висоті понад шість кілометрів і стало очевидно, що РФ постачає терористам надточні види озброєнь – світ продовжував мовчати. З кожним тижнем російського вторгнення рівень воєнного оснащення терористичних угруповань зростав.

Якщо б так пішло далі, то не виключено, що Путін надав би своїм емісарам ще більш потужні види озброєнь, включаючи заборонені. Адже до вчорашнього дня Кремль міг діяти абсолютно безкарно. Конфлікт за тисячі кілометрів від Брюсселю і Вашингтона звичайно викликав певне занепокоєння в політичних колах, але для широкого загалу по обидва боки Атлантики залишався звичайною міжусобицею між двома племенами слов’ян. Точно так в Україні сприймається конфлікт в Судані, Ємені або на кордоні між Індією та Пакистаном.

Вчора був збитий Боїнг, було три сотні загиблих і все це докорінно змінює ситуацію. Світові лідери нарешті мають усвідомити, що Російська Федерація під керівництвом Путіна перетворилася з держави на глобальну терористичну організацію.

Жоден політик-миротворець зараз вже не дасть гарантії, що завтра контрольовані Кремлем бойовики в Придністров’ї не зіб’ють черговий пасажирський борт в повітряному просторі Молдови чи Румунії, а абхазькі сепаратисти помилково не знищать літак турецьких авіаліній.

В цей момент для України надзвичайно важливо докласти максимум зусиль аби міжнародні експерти змогли провести ґрунтовне розслідування цієї трагедії. Неготовність бойовиків до запровадження тимчасового перемир’я, свідчить про те, що російській стороні є дійсно багато чого приховувати і зараз спеціалісти з Москви працюють над тим аби знищити максимум доказів причетності проросійських сил до фатального обстрілу.

Цілком зрозуміло, що російська пропаганда працюватиме на повних обертах і з усіх сил намагатиметься переконати світ в своїй непричетності до цього злочину. Проте свідчень, які працюють не на користь РФ, є більш ніж достатньо. «Медвежу послугу» Путіну зробив Гіркін та телеканал LifeNews, які аж надто швидко похвалилися збитим літаком і в своєму поспіху до кінця не розібралися з ситуацією. І для російського президента і для його ландскнехтів, такий поспіх коштуватиме надто дорого - перший може втратити більшість союзників на європейському плацдармі, другий підписав собі і своїм спільникам смертний вирок, адже залишати в живих такого носія інформації тепер дуже небезпечно для Кремля.

Загалом, ситуація зі збитим пасажирським літаком стане екзаменом для світового співтовариства. Якщо зараз лідери країн, громадяни яких загинули в жахливій катастрофі, пробачать Путіну такий жах, то цим нададуть йому повне право продовжити свій «визвольний» похід на Захід. В такому разі варто очікувати на нову потужну хвилю ескалації українсько-російського конфлікту.

Станіслав Шух Станіслав Шух , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram