ГоловнаБлогиБлог Миколи Томенко

Чи є правовий шлях до дострокових парламентських виборів в Україні?

Свою позицію щодо передумов правильних для країни дочасних виборів я неодноразово висловлював. А от з приводу правових підстав для таких виборів - не говорив і не писав.

Фото: Сергей Нужненко

Тож, змушений це зробити з огляду на нині модні, але дві взаємовиключні позиції: - влади, яка переконана, що громадяни приречені терпіти цю Верховну Раду до 2019 року;

- ініціаторів перевиборів (зокрема, представників "грузинського руху"), які вважають достатнім, щоб їхні симпатики-депутати склали свої мандати.

Переконаний, що суспільство не витримає цю ВР до 2019 року, якщо вже нині недовіра до її діяльності сягає 90%. Натомість, речникам простакуватих заяв про достатність складання мандатів для правової передумови перевиборів, хочу нагадати про нинішнє законодавство і реальну ситуацію.

Дійсно, ми мали прецедент влітку 2007 року щодо добровільного складання 151 мандату як правової передумови виборів. Це стало можливим завдяки згоди діючого Президента і керівництва двох партій та фракцій. Нині немає такої підтримки ні влади, ні двох фракцій чисельністю більше 150 депутатів. Крім того, з того часу дещо ускладнена правова процедура.

Проте, я радив би вдатися до іншого прецеденту - розпуску парламенту Порошенком 25 серпня 2014 року. Тоді, як відомо, 24 липня 2014 року депутати фракцій "Удар", "Свобода" та низка депутатів з інших фракцій, в тому числі і я, ВИЙШЛИ ЗІ СКЛАДУ КОАЛІЦІЇ. Рівно за 30 днів Порошенко видав указ про розпуск парламенту, посилаючись на статтю 90 Конституції України.

Отож, реальною правовою передумовою розпуску парламенту МОЖЕ СТАТИ ВИХІД ІЗ КОАЛІЦІЇ ТАКОЇ КІЛЬКОСТІ ДЕПУТАТІВ, ЩОБ У НІЙ ЗАЛИШИЛОСЯ МЕНШЕ 226 парламентарів. І, звісно, нестворення нової коаліції за 30 днів...

Нагадаю, що для цього навіть не потрібні рішення двох фракцій, що входять до коаліції, оскільки вони самостійно не змогли би створити коаліцію: 143 (БПП) + 81 (НФ) = 224!!! Таким чином, нинішня коаліція створена депутатами цих двох фракцій та позафракційними депутати. Саме тому заяви про вихід можуть САМОСТІЙНО написати як фракційні, так і позафракційні депутати.

(На жаль, хто саме і скільки депутатів входить до нинішньої коаліції, дізнатися неможливо, бо її склад ЗАБОРОНЕНО ОПРИЛЮДНЮВАТИ!)

Замість післямови

Про неправові, народні, революційні та інші сценарії тут не згадую!

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram