ГоловнаСвіт

У Китаї зафіксовано найбільшу кількість значних повеней за чверть століття

Десятки людей загинули, а сотні тисяч були змушені евакуюватися через повені та зсуви в кількох провінціях.

У Китаї зафіксовано найбільшу кількість значних повеней за чверть століття
Фото: EPA/UPG

Китай на півдорозі до пікового сезону вже пережив найбільшу кількість значних повеней з початку ведення обліку в 1998 році та найспекотніший з 1961 року липень.

Про це пише The Guardian.

Цього року було зафіксовано 25 подій, які Міністерство водних ресурсів Китаю визначило такими, за яких “виноситься офіційне попередження або які вимірюються як подія, що відбувається “раз на два-п'ять років”.

Влада видала 3683 попередження про річкові повені та 81 ‒ про гірські повені, повідомляють державні ЗМІ. 

В експлуатацію ввели майже 5000 резервуарів, які відводять 99 мільярдів літрів паводкової води, щоб запобігти переселенню понад 6,5 мільйонів людей.

Китай постраждав від шаленої погоди цього літа, включно зі спекою, посухою, раннім початком щорічного сезону повеней і залишками тайфуну Гемі, який приніс повені та руйнування на Філіппіни та Тайвань, перш ніж досягти східного узбережжя Китаю. 

Десятки людей загинули, а сотні тисяч були змушені евакуюватися через повені та зсуви в кількох провінціях. Пошкоджено тисячі будинків, знищено посіви та худобу.

Фото: EPA/UPG

У четвер державні ЗМІ повідомили, що Гемі вбив щонайменше 30 людей у Хунані, ще близько 35 досі вважаються зниклими безвісти.

Національне метеорологічне управління заявило, що цього року клімат у Китаї “відхилявся від норми”, що спричинило стихійні лиха. Середня кількість опадів у країні була на 13,3% вищою за середню, причому 30 метеостанцій зафіксували рекордні показники. У чотирьох великих річках кількість опадів перевищує середню. Басейни річок Хуайхе та Ляохе отримали удвічі більше води.

  • Китай є найбільшим у світі виробником викидів вуглецю, які спричиняють кліматичну кризу. Пекін пообіцяв досягти піку викидів до 2030 року та звести їх до нуля до 2060 року за допомогою амбітних державних проектів з відновлюваних джерел енергії. Дослідження, опубліковане у липні, показало, що Китай будує майже вдвічі більше потужностей вітрової та сонячної енергії, ніж будь-яка інша країна разом.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram