ГоловнаСвіт

Республіканці хочуть змінити запит Білого дому на $61 млрд для України, − Wall Street Journal

Партія нібито готує альтернативний законопроєкт.

Республіканці хочуть змінити запит Білого дому на $61 млрд для України, − Wall Street Journal
Фото: EPA/UPG

Республіканці в Сенаті хочуть змінити запит адміністрації президента Джо Байдена 106 мільярдів доларів на допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, а також управління потоком мігрантів на кордоні США.

Про це пише The Wall Street Journal.

У Конгресі обидві партії підтримують допомогу Ізраїлю після атаки ХАМАСу 7 жовтня. Але деякі республіканці скептично ставляться до нового фінансування для України, тоді як інші воліли б фінансувати зброю замість гуманітарної чи прямої економічної допомоги українському уряду. 

Сторони також розходяться в тому, як реагувати на нелегальну імміграцію, водночас республіканці наголошують на посиленні прикордонного контролю.

Лідер меншості в Сенаті Мітч МакКоннелл сказав, що він загалом підтримує пропозицію адміністрації, але планує домагатися деяких змін, з акцентом на прикордонній політиці.

Минулого тижня сенатор Том Коттон, близький соратник Макконнелла, відхилив пропозицію одразу. Він сказав, що республіканці в Сенаті візьмуть на себе ініціативу в розробці законопроєкту про альтернативне фінансування.

Сенатор закликав не витрачати, наприклад, 3,5 мільярда доларів на “потенційні потреби жителів Гази”, адже гроші можуть потрапити до руку ХАМАСу. Коттон також не підтримує 11,8 мільярдів доларів для фінансування витрат українського уряду, не пов’язаних із війною, а також 4,7 мільярдів доларів на житло, транспорт і послуги для іммігрантів затриманих у США, заявивши, що ці гроші натомість мають бути витрачені на депортацію.

Деякі республіканці хочуть, щоб допомога Ізраїлю була відокремлена від допомоги Україні, оскільки “остання стала політично непопулярною серед виборців їхньої партії та низки законодавців-республіканців”.

WSJ зазначає, що Конгрес схвалив понад 100 мільярдів доларів для України з моменту вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, у п’ятницю, 20 жовтня Білий дім оприлюднив офіційний запит до Конгресу США щодо фінансуванням пакета допомоги на загальну суму $106 млрд, який передбачає 61,4 млрд доларів для підтримки України, а також для реагування на ситуацію в Ізраїлі та інші актуальні потреби.

У розділі щодо підтримки Києва зазначається, що вона спрямовуватиметься на поставки додаткових озброєнь і техніки для того, щоби посилити можливості ЗСУ на полі бою, а також захист мирних міст від ракетних ударів Росії. Крім того, фінансування передбачає продовження військової, розвідувальної та іншої підтримки у сфері оборони. Також йдеться про значні інвестиції в оборонно-промислову базу, транспортування персоналу й обладнання США, посилення присутності військ США в Європі у відповідь на війну РФ проти України.

Пакет також передбачає виділення «важливої допомоги у сфері економіки й цивільної безпеки». Це включає пряму бюджетну підтримку, сприяння інвестиціям у критичну важливу інфраструктуру; підтримку правоохоронних органів; допомогу в розмінуванні території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram