ГоловнаСвіт

Ердоган скасував поїздку до Ізраїлю і заявив, що ХАМАС “бореться за захист землі”

Ізраїль скористався благими намірами Туреччини, заявив президент.

Ердоган скасував поїздку до Ізраїлю і заявив, що ХАМАС “бореться за захист землі”
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган скасував заплановану поїздку до Ізраїлю і закликав терористів ХАМАСу “вести боротьбу за захист землі”. 

Про це пише The Guardian з посиланням на Reuters.

Ердоган закликав до негайного припинення вогню між ізраїльськими та палестинськими силами. Він сказав, що Туреччина продовжить використовувати для цього всі необхідні політичні, дипломатичні та військові засоби. 

Турецький лідер вважає, що ХАМАС не є терористичною групою, закликав Тель-Авів прислухатися до закликів до миру і припинити напади на Газу. Водночас він закликав припинити й атаки на Ізраїль.

Ердоган описав ХАМАС як “визвольну групу, яка веде боротьбу за захист своєї землі”. Президент сказав, що Ізраїль скористався благими намірами Туреччини, а тому не поїде до Ізраїлю, як планувалося раніше.

Він додав, що у нього проблеми не з ізраїльською державою, а з політикою Ізраїлю. На думку Ердогана, не регіональні гравці повинні “припинити підливати масла у вогонь за допомогою підтримки Ізраїлю”, а мусульманські країни мусять спільно працювати над припиненням вогню та міцним миром.

Ердоган також сказав, що пункт пропуску Рафах має бути відкритий для гуманітарної допомоги та що обмін полоненими має бути терміново відбутися.

Нагадаємо, посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан заявив, що країна буде відмовляти у візах офіційним особам ООН після зауважень генерального секретаря Антоніу Гутерреша, які, за словами Ердана, виправдовують напад ХАМАС на Ізраїль. Він зазначив, що Ізраїль вже відмовив у візі заступнику генерального секретаря з гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу.

Понад тиждень тому син Ердогана, Білал Ердоган, взяв участь у пропалестинському марші у Стамбулі. Його супроводжували колишній міністр внутрішніх справ країни Сулейман Сойлу та колишній спікер турецького парламенту Мустафа Сентоп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram