ГоловнаСвіт

Папа Римський прийняв відставку польського єпископа через скандал з гей-оргією

У ЗМІ з’явилася інформація про вечірку за участю секс-працівника у квартирі священника, який втратив свідомість.

Папа Римський прийняв відставку польського єпископа через скандал з гей-оргією
Польський єпископ Гжегож Кашак
Фото: notesfrompoland.com

Папа Римський прийняв відставку польського єпископа Гжегожа Кашака з посади голови дієцезії Сосновець після скандалу з гей-оргією в єпархії, пише The Guardian.

У Ватикані не повідомили, чому Гжегож Кашак йде у відставку, але проти священника з його єпархії порушили кримінальну справу. Раніше з’явилася інформація про гей-оргію за участю секс-працівника у квартирі священослужителя. Польські ЗМІ повідомляли, що один з учасників вечірки втратив свідомість після передозування таблетками від еректильної дисфункції.

Прокурор заявив, що священника підозрюють у “ненаданні допомоги особі, життя якої перебуває під загрозою” через те, що він нібито намагався заборонити парамедикам увійти до квартири. Це не перший інцидент за участю священнослужителів єпархії, який потрапив у заголовки газет.

У 2010 році тодішній виконувач обов’язки ректора Сосновецької семінарії нібито влаштував бійку в гей-клубі, але він обіймав посаду понад рік навіть після того, як про випадок написали польські ЗМІ. Згодом Святий Престол втрутився і повністю розпустив семінарію.

У березні 2023 року було виявлено труп 26-річного диякона з тілесними ушкодженнями, які передбачають вбивство. Місцева прокуратура заявила, що його вбив 40-річний священик, який потім покінчив із собою.

Кашак був призначений єпископом у 2009 році тодішнім Папою Бенедиктом XVI, після того, як деякий час працював в офісі Ватикану.

Єпархія, яка ідентифікувала священика, який брав участь в оргії, як Томаша З., значною мірою підтвердила повідомлення ЗМІ, заявивши, що зовнішня комісія з розслідування дійшла висновку, що він зробив “дуже серйозне порушення моральних норм”, а також своїх зобов'язань як священнослужителя.

21 вересня Кашак усунув священика від усіх функцій та ініціював внутрішній канонічний суд, результатом якого може стати позбавлення сану. Польська прокуратура не висунула священикові жодних звинувачень. Сам він заперечив, що перешкоджав парамедикам отримати доступ до його квартири, і ставив під сумнів визначення “оргії”. “Я сприймаю це як очевидну атаку на церкву, зокрема на духовенство та вірян, аби принизити її становище, завдання та місію”, − йдеться у заяві, яку священник надіслав електронною поштою газеті Gazeta Wyborcza.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram