ГоловнаСвіт

Фінляндія підозрює, що газопровід Balticconnector пошкодило судно під прапором Гонконгу

Зараз триває розслідування, чи було пошкодження навмисним.

Фінляндія підозрює, що газопровід Balticconnector пошкодило судно під прапором Гонконгу
Фото: NBI

Фінська влада підняла якір з дна моря в районі, де раніше був пошкоджений підводний газопровід. 

Про це повідомляє Bloomberg.

Національне бюро розслідувань Фінляндії підозрює, що цей 6-тонний якір належав судну Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу. 

Ймовірно, газопровід Balticconnector між Фінляндією та Естонією пошкодили цим якорем. 

"Послідовність подій була встановлена на основі доказів і даних, і вважається, що судно Newnew Polar Bear, що плавало під прапором Гонконгу, спричинило пошкодження", - йдеться в окремій заяві влади Фінляндії.

Офіційні особи прийшли до висновку, що пошкодження було спричинено зовнішньою механічною силою, і що вибуху не було. Зараз триває розслідування, чи було пошкодження навмисним. 

Нагадаємо, згідно з пресрелізом фінського уряду, влада виявила місце пошкодження газопроводу Balticсonnector у ніч на 8 жовтня. Зафіксували незвичне падіння тиску. Тоді ж виявили і несправність в інтернет-кабелі.

Джерела видання повідомили, що ситуація серйозна. За оцінками, газопровід вийде з ладу на декілька місяців. Прикордонна служба та Сили оборони Фінляндії займаються розслідуванням.

ЗМІ повідомляли, що фінський уряд та Сили оборони країни підозрюють, що це Росія завдала удару.

Норвезький дослідний інститут NORSAR зазначив, що поблизу газопроводів у східній частині Балтійського моря було зафіксовано сейсмічний сигнал.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв, що Альянс надасть "рішучу відповідь", якщо буде доведено умисність пошкодження трубопроводу між Фінляндією та Естонією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram