ГоловнаСвіт

Дуда проводить сьогодні консультації з ПіС щодо урядової коаліції

Дональд Туск заявив, що буде кандидатом на посаду прем'єр-міністра від опозиції.

Дуда проводить сьогодні консультації з ПіС щодо урядової коаліції
Фото: EPA/UPG

У Польщі стартували консультації президента Анджея Дуди з усіма парламентськими партіями, які отримали місця на загальних виборах 15 жовтня.

Про це пише Reuters.

Делегація керівної націоналістичної партії “Право і справедливість” (ПіС), яка здобула перемогу на виборах і отримала перший шанс на формування коаліції, прибула сьогодні до Президентського палацу для переговорів. Її очолив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

“Ми спробуємо створити уряд більшості, але чи буде це можливо... залежить від президента”, − сказав речник уряду Пйотр Мюллер. Зазначимо, Дуда є союзником ПіС.

Хоча політична сила перемогла, сформувати коаліцію їй навряд чи вдасться. Проєвропейські опозиційні партії вже заявили, що готові взяти владу в Польщі − після восьми років ворожнечі з Брюсселем з низки питань, починаючи від незалежності судової системи та закінчуючи правами ЛГБТ.

Лідери трьох угруповань, які мають намір сформувати наступний уряд − ліберальна партія Дональда Туска “Громадянська коаліція”, правоцентристська партія “Третій шлях” і “Нові ліві” − усі виключили можливість співпраці з "Правом та справедливістю" і закликали Дуду прийняти швидке рішення щодо передачі влади.

“Разом з лідерами демократичних партій ми підтвердили нашу готовність повною мірою співпрацювати та створити більшість у наступному парламенті”, − заявив Туск на пресконференції.

Колишній прем’єр-міністр Польщі і президент Європейської ради заявив, що буде кандидатом на посаду прем'єр-міністра від опозиції.

Додамо, процес формування нового уряду у Польщі може тривати тижні або навіть місяці.

Нагадаємо, остаточний підрахунок голосів показав, що ПіС отримала 35,4% голосів, а Громадянська коаліція − 30,7%. Разом із правоцентристським “Третім шляхом” з 14,4% та “Новими лівими” з 8,6% партія Туска зможе створити альянс, який сформує “комфортну більшість” у 460-місцевому парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram