ГоловнаСвіт

Макрон пообіцяв Ізраїлю підтримку і закликав насамперед звільнити заручників

Президент Франції говоритиме про відновлення мирних переговорів між Тель-Авівом і палестинцями та рішення “двох країн для двох народів”.

Макрон пообіцяв Ізраїлю підтримку і закликав насамперед звільнити заручників
Президент Франції Еммануель Макрон та прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу
Фото: EPA/UPG

Напад ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня став “величезним шоком” для всієї планети, особливо у Франції.

Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив під час візиту до Тель-Авіву, пише The Guardian.

“Я поділяю вашу думку про те, що нашою основною метою зараз має бути, без будь-яких вагань, звільнення всіх заручників”, − сказав він президенту Ізраїлю Іцхаку Герцогу.

Макрон підкреслив, що хоче, аби Ізраїль був упевнений − він не самотній у боротьбі з тероризмом. Президент Франції назвав боротьбу з терористичними угрупованнями обов’язком. За його словами, цільові операції є необхідністю.

“Ми зробимо все можливе, щоб відновити мир, безпеку та стабільність для вашої країни та всього регіону. Те, що сталося, напевно, ніколи не забудеться. І ми будемо тут сьогодні, завтра та післязавтра заради миру та стабільності. Тому що цих людей убили лише тому, що вони були євреями та хотіли жити у мирі”, − сказав Макрон.

Під час візиту президент зустрівся також з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Окрім того, у його планах побачитися з французами, чиї родичі були вбиті або взяті в заручники ХАМАСом і зустрітися з палестинським лідером Махмудом Аббасом.

Президенти Франції та Ізраїлю Еммануель Макрон та Іцхак Герцог
Фото: EPA/UPG
Президенти Франції та Ізраїлю Еммануель Макрон та Іцхак Герцог

Як пише Bloomberg з посиланням на джерела, Макрон під час візиту закликатимеме до відновлення мирних переговорів між Ізраїлем і палестинцями. Він вважає, що мова має йти, зокрема, про рішення “двох країн для двох народів”, тобто створення незалежної Палестини, на захід від річки Йордан.

Ідея створення незалежної палестинської держави, що охоплює Газу та Західний берег, була в центрі періодичних мирних переговорів протягом більше 20 років, а статус Західного берега довгий час був гарячою темою між ізраїльтянами та палестинцями, які становлять більшість тримільйонного населення території.

Нагадаємо, сьогодні вранці літак Макрона приземлився у Тель-Авіві. Раніше для того, аби продемонструвати свою підтримку Ізраїлю країну відвідали президент США Джо Байден та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram