ГоловнаСвіт

В Іспанії соціалісти та ультраліві досягли урядової угоди, яка передбачає скорочення робочих годин

Угода укладається на чотирирічний законодавчий термін.

В Іспанії соціалісти та ультраліві досягли урядової угоди, яка передбачає скорочення робочих годин
Іспанський прем'єр-міністр Педро Санчес
Фото: EPA/UPG

Соціалістична партія Іспанії та ультраліва партія “Sumar” досягли коаліційної угоди щодо формування нового уряду, пише Reuters.

Домовленість, зокрема, включає пропозицію скоротити робочі години без зміни зарплати.

“Ця керівна угода на чотирирічний законодавчий термін дозволить нашій країні продовжувати розвиватися стабільно та з якісною зайнятістю, розробляючи політику, засновану на соціальній та кліматичній справедливості, одночасно розширюючи права, феміністські завоювання та свободи”, – йдеться у спільній заяві.

Угода також включає плани щодо скорочення безробіття серед молоді, зміцнення державної системи охорони здоров’я, збільшення державного житлового фонду, підвищення цільових показників скорочення викидів і податкову реформу, орієнтовану на банки та великі енергетичні компанії.

Хоча для прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса підтримка партії “Sumar” має вирішальне значення, її недостатньо, щоб забезпечити йому місце у нижній палаті парламенту. Санчесу, як і раніше, потрібна підтримка каталонських сепаратистів, які вимагають ухвалення закону про амністію для масового помилування людей, які брали участь у невдалій спробі отримати незалежність регіону у 2017 році.

Якщо соціалісти та каталонські партії, які виступають за незалежність, не зможуть дійти згоди, у січні в Іспанії відбудуться нові вибори, на яких виборці зможуть передати центристській і ультраправій коаліції абсолютну більшість, якої їй ледь не вистачило в останньому голосуванні у липні.

Нагадаємо, на початку жовтня у Барселоні десятки тисяч людей взяли участь у протесті проти рішення Соціалістичної партії розглянути можливість амністії для каталонських сепаратистів. Протест скликали після того, як каталонські сепаратистські заявили, що вони можуть підтримати новий уряд на чолі з соціалістами після безрезультатних загальних виборів у липні, якщо їм натомість запропонують амністію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram