ГоловнаСвіт

В Ісландії десятки тисяч жінок вийшли на страйк, вимагаючи рівну з чоловіками оплату праці

Жінок закликали відмовитися сьогодні від роботи, включно з домашньою.

В Ісландії десятки тисяч жінок вийшли на страйк, вимагаючи рівну з чоловіками оплату праці
Фото: icelandmonitor.mbl.is

Десятки тисяч жінок в Ісландії, зокрема прем'єр-міністерка Катрін Якобсдоттір, вийшли сьогодні на цілодобовий страйк, пише BBC.

“Квеннафрі” або жіночий вихідний оголосили на знак протесту проти ґендерної різниці в оплаті праці та ґендерного насильства. Найпроблематичнішими є сфери, де жінки складають більшість працівників, такі як охорона здоров'я та освіта.

Жінкам та небінарним людям рекомендували відмовитися від оплачуваної та неоплачуваної роботи, включно з хатньою роботою.

“Я не працюватиму в цей день, і я очікую, що всі жінки (в кабінеті міністрів) також”, − заявила прем’єрка Якобсдоттір.

За її словами, уряд зараз вивчає, наскільки цінуються професії, в яких домінують жінки, порівняно з чоловічими сферами. Відповідно до даних Ісландського союзу вчителів, жінки складають більшість вчителів на всіх рівнях системи освіти, зокрема 94% вихователів дитячих садків.

Близько 90% працюючих жінок Ісландії оголосили страйк у 1975 році, прагнучи наголосити на важливості жінок для економіки. Страйк спонукав парламент країни ухвалити наступного року закон про рівну оплату праці. Колишня президентка Ісландії Вігдіс Фіннбогадоттир розповіла BBC у 2015 році, що цей страйк став “першим кроком до емансипації жінок в Ісландії”, відкривши їй шлях до того, щоб стати першою у світі демократично обраною жінкою-президентом.

Всесвітній економічний форум вже 14 років поспіль визнає Ісландію як країну з найвищим рівнем ґендерної рівності у світі, присвоївши їй загальний бал 91,2%.

Нагадаємо, американська професорка Клаудія Голдін отримала Нобелівську премію з економіки 2023 року за її роботу з дослідження нерівності в оплаті праці чоловіків і жінок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram