ГоловнаСвіт

Литва висловила протест з приводу руйнування меморіальної дошки Мечисловасу Рейнісу в російському місті Владимир

В Литві нагадали, що в Росії не вперше зносять пам'ятники жертвам сталінського тоталітарного режиму. 

Литва висловила протест з приводу руйнування меморіальної дошки Мечисловасу Рейнісу в російському місті Владимир
Фото: WIKIMEDIA COMMONS

МЗС Литви 24 жовтня викликало тимчасового повіреного у справах посольства Росії в Литві Олександра Елькіна. Йому вручили ноту протесту через руйнування меморіальної дошки колишньому міністру закордонних справ Литви архієпископу Мечисловасу Рейнісу на цвинтарі російського міста Владимира.

Про це повідомила пресслужба МЗС Литви.

“В Росії не вперше зносять пам'ятники жертвам сталінського тоталітарного режиму. Це можна розцінювати лише як акти зневаги до історичної правди та пам’яті жертв”, - наголосили в МЗС. 

Зовнішньополітичне відомство Литви закликало компетентні органи Росії відновити зруйновані пам'ятники.

Також у МЗС висловили розчарування тим, що в Калінінградській області відкрили меморіал російському імперському державному діячеві Михайлу Муравйову, який став відомим за жорстоке придушення повстання 1863-64 рр. засудив багатьох повстанців до страти, тисячі заслав до Сибіру.

МЗС Литви нагадало, що в квітні Росія знесла пам'ятник депортованим з Литви та Польщі, похованим у Пермі. А у травні демонтували польський пам'ятник і литовський хрест у селі Пивовариха в Іркутській області на місці, присвяченому жертвам радянського терору 1937 року.

Нагадаємо, МЗС Вірменії викликало російського посла через образу керівництва Вірменії на російському телебаченні. У ході зустрічі послу Російської Федерації у Вірменії Сергію Копиркіну було передано відповідну ноту протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram