ГоловнаСвіт

НАТО пропонує країнам-членам узгодити єдиний стандарт артилерійських боєприпасів, щоб збільшити їх виробництво

Також це дозволить знизити ціни на боєприпаси.

НАТО пропонує країнам-членам узгодити єдиний стандарт артилерійських боєприпасів, щоб збільшити їх виробництво
Фото: ukrmilitary.com/

НАТО підштовхує країни-члени до запровадження єдиного стандарту виробництва артилерійських боєприпасів та подолання протекціоністських тенденцій, повідомляє Reuters.

Це дозволить наростити виробництво снарядів, особливо калібру 155 мм, а також знизити на них ціни, які різко зросли після вторгнення Росії в Україну.

Очільник Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер закликав країни-члени припинити захист національних виробників зброї.

"Якщо ви створите артилерійський снаряд, який підходить тільки до виробленої вами зброї, ви змусите користувачів купувати ваші боєприпаси", - зауважив Бауер.

Західні країни щосили намагаються збільшити виробництво артилерійських снарядів, щоб, зокрема, надати допомогу Києву. 

Хоча існує стандарт НАТО на артилерійські боєприпаси, але його впровадження є добровільним. Недотримання стандарту різними країнами призвело до фрагментації ринку та ускладнило потік постачання.

Бауер сказав, що 14 країн-членів НАТО залишають за собою право відхилятися від стандарту, а це означає, що існує 14 різних типів 155-міліметрових боєприпасів.

"Кількість покупців скоротилася, кількість грошей зменшилася, і тому кожен захищав свою промисловість", - зазначив адмірал. Він додав, що переконаний - упродовж наступних 15 років можна буде заробити достатньо грошей для оборонної галузі.

Оскільки країни НАТО перебувають у процесі поповнення запасів, виснажених за рахунок допомоги Києву, Бауер сказав, що зараз слушний час, щоб розірвати замкнене коло і зробити новий поштовх до стандартизації, зокрема, врахувати й інші сфери як-от транспорт та медичні постачання.

Нагадаємо, раніше НАТО обговорювало поліпшення ситуації з виробництвом боєприпасів на промисловому форумі в Стокгольмі.

Згодом очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що окрім запропонованої €50-мільярдної допомоги Києву, до березня 2024 року наша держава має отримати мільйон боєприпасів.

Тим часом Великобританія і НАТО попередили, що у західних держав закінчуються боєприпаси, які можна було б надати Україні. А німецька компанія Rheinmetall нещодавно лише отримала велике замовлення від уряду на десятки тисяч боєприпасів для нашої держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram