ГоловнаСвіт

Унаслідок землетрусу в Марокко загинули понад тисяча людей, пошкоджено будинки і історичні памʼятки (оновлено)

Станом на ранок було відомо про близько 300 жертв і сотні поранених, згодом число загиблих збільшилось удвічі.

Унаслідок землетрусу в Марокко загинули понад тисяча людей, пошкоджено будинки і історичні памʼятки (оновлено)
Фото: Britannica

У Марокко (північна Африка) внаслідок потужного землетрусу, що відбувся у пʼятницю, загинули понад тисяча людей. 

Al-Arabiya повідомляє, що кількість жертв внаслідок землетрусу зросла до 1 037. Поранення отримали 1 204 особи, серед них 721 – у важкому стані.

Станом на 13:50, за оновленими даними, було відомо про понад 800 загиблих. У декількох містах впали будинки. Найближчим до епіцентру великим містом був Марракеш – історична частина якого є обʼєктом всесвітньої спадщини, пише The Guardian.

У цьому місті зафіксовані руйнування, зокрема мечеті та системи оборонних валів – стін, зведених ще в XII столітті. За даними міністерства внутрішніх справ станом на день суботи, загинули щонайменше 820 людей, 627 поранені.

Спершу повідомляли про 296 жертв, потім кількість зросла удвічі – до понад 600, а за декілька годин після цього дані оновили до понад 800 загиблих. 

У міністерстві пишуть, що найбільше пошкоджень відбулося за межами міст і селищ. Місцевий посадовець сказав, що більшість смертей були у важкодоступних гірських районах.

"Земля тремтіла близько 20 секунд. Двері відчинялися та закривалися самі собою, коли я кинувся вниз із другого поверху", – сказав учитель в гірській місцевості західніше епіцентру землетрусу Гамід Афкір. 

Геофізичний центр Марокко повідомив, що землетрус стався в районі Ігіл у Високому Атласі з магнітудою 7,2. Геологічна служба США оцінила магнітуду землетрусу в 6,8 і повідомила, що він стався на відносно невеликій глибині 18,5 км (11,5 миль).

Марокканський гематологічний центр закликав людей здавати кров для постраждалих, додає CNN. Пошукові команди продовжують розбирати завали. 

Готовність допомогти Марокко уже висловив індійський премʼєр Нарендра Моді. 

Геологічна служба США каже, що цей землетрус був найбільш смертоносний у Марокко з 1960 року. Тоді загинуло понад 12 тисяч осіб.

Смертоносні землетруси цього року були в декількох країнах, зокрема Еквадорі та Перу, але найгіршою за потужністю і наслідками стала катастрофа в Туреччині і Сирії. У Туреччині протягом декількох днів відбулося декілька землетрусів. Загальна кількість загиблих для обох країн перевищила 50 000 людей. За оцінкою ООН, збитки в Туреччині перевищили $100 млрд. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram