ГоловнаСвіт

Анти-Трамп. Майк Пенс йде у президенти

Колишній віцепрезидент адміністрації Дональда Трампа Майк Пенс 5 червня оголосив, що змагатиметься за посаду президенти США. У своєму відеозверненні він двічі показав Володимира Путіна, коли промовляв слова про «ворогів свободи» і обіцяв захистити націю.

В інтерв'ю телеканалу NBC Пенс повністю підтримав продовження надання військової допомоги Україні: «Послухайте, якщо Росія захопить Україну, я передбачаю, що не мине багато часу – і російська армія перетне кордон, після чого наші чоловіки і жінки в уніформі будуть змушені йти і воювати. Якщо вона перетне кордон з країнами-членами НАТО – Польщею, Естонією, Латвією, Литвою».

Позиція Пенса діаметрально протилежна трампізму, а тому і путінізму. У Кремлі ще у 2016 році святкували перемогу Дональда Трампа на виборах, і там дуже розраховують на його реванш на виборах 2024 року. Це майже гарантовано означатиме згортання американської підтримки України і скасування антиросійських санкцій.

Парадокс ситуації полягає в тому, що сам Майк Пенс був віцепрезидентом у каденцію Трампа і беззастережно підтримував боса всі чотири роки.

Рубіконом у відносинах стали події 6 січня 2021 року, коли під час штурму Капітолію прихильники Трампа почали кричати: «Повісити Пенса!» Причиною такої ненависті стала відмова Пенса підкоритися тиску тодішнього глави Білого дому і не визнавати перемогу Джо Байдена за підсумком підрахунку голосів у Сенаті. Саме цей крок розлютив Трампа і його прибічників, які закликали лінчувати колишнього віцепрезидента. До речі, нині саме Майк Пенс є ключовим свідком проти Трампа в розслідуваннях, пов'язаних з подіями 6 січня 2021 року.

Утім Пенс завоював повагу серед традиційного крила Республіканської партії, представники якого напередодні виборів перейшли в очевидну опозицію до Трампа.

Фото: EPA/UPG

Злам політичних традицій США

Наступні вибори у США мають усі шанси перевершити своїм драматизмом попередні. Завдяки фактору Дональда Трампа вже можна сказати про злам багатьох традицій в американській політичній культурі, які складалися століттями.

Отже, вперше в історії США колишній президент знову балотується на виборах. І вперше він грає проти свого колишнього віцепрезидента. (Дещо схожа ситуація трапилася в далекому 1940 році, коли конкурентом чинного тоді президента Франкліна Рузвельта став віцепрезидент Джон Гарнер, якого Рузвельт повністю розгромив, ставши втретє президентом). Традиційно у США чинний віцепрезидент висувається на пост президента: посада другої людини держави вважається зручним трампліном у змаганнях за головний пост у державі, починаючи з боротьби за лідерське місце в партійному списку. Загалом 19 із 49 віцепрезидентів США балотувалися на пост президента після обрання віцепрезидентом. Шестеро були обрані президентами. Серед них – чинний президент Джо Байден, який обіймав посаду віцепрезидента під час каденції Барака Обами.

Програма Пенса

Політичне життя Пенса характеризує його як непохитного консерватора, погляди якого ніколи не змінювалися з часом. Протягом 2013–2016 років він був губернатором штату Індіана, де прославився ухваленням дуже жорсткого закону про заборону абортів.

Фото: EPA/UPG

Релігійність Пенса була дуже цінним активом для Трампа. Пенс пов’язує себе з євангелістами, яких серед прихильників Республіканської партії налічують 38%. Це дуже допомогло Трампу зібрати їхні голоси. Релігійність, як зазначає видання «The New York Times», є стрижнем особистості Пенса.

Пенс коротко виклав своє бачення головних внутрішніх проблем, з якими стикаються США, у відеозверненні: це і зростання інфляції, і рецесія, скорочення зарплат, міграційні проблеми тощо. Насправді це те, що нині найбільше турбує американців – економіка. Різні опитування показують відмінні цифри, однак саме економічними питаннями переймається понад 30% громадян США. Водночас Пенс різко критикує політику Байдена і виступає за скорочення державних видатків і соціальних програм. 

Хоча в поглядах на Росію та Китай погляди Пенса дуже схожі з позицією Білого дому, вони діаметрально протилежні ізоляціонізму прихильників Трампа з їхнім принципом «America First». Водночас Пенс вважає адміністрацію Байдена слабкою, каже, що їй явно бракує лідерства.

Фото: EPA/UPG

Головна проблема Пенса 

Зараз головним противником Майка Пенса в боротьбі за номінацію від Республіканської партії є соціологія: низькі рейтинги і відсоток підтримки серед республіканців. Він перебуває лише на третьому місці з рейтингом 5,6%. Його в рази випереджає губернатор Флориди Десантіс, якого підтримують 20,9% прихильників Республіканської партії. Та реальною проблемою в Республіканській партії є беззастережне домінування Дональда Трампа – 53,5% республіканських виборців готові знову голосувати за нього.

Можливо, ситуація зміниться під час судових процесів щодо колишнього президента, однак і команді Пенса потрібно буде провести титанічну роботу, щоб виграти номінацію від Республіканської партії.

***

Добре, що серед кандидатів у президенти від Республіканської партії з’являється все більше і більше людей, які говорять про безперестанну підтримку України і заявляють про протидію Путіну. Це не дає республіканському виборцю остаточно радикалізуватися та виступити за згортання допомоги нашій державі. Проведення перемовин з агресором – те, про що говорить Трамп, обіцяючи завершити війну за 24 години, владнавши усе з Путіним.

Фото: EPA/UPG

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram