ГоловнаСвіт

Українські біженці зможуть жити та працювати в ЄС до трьох років, в США - 1,5 роки

Іноземці не отримають права залишатися в ЄС, але їм допоможуть повернутися до країни походження.

Українські біженці зможуть жити та працювати в ЄС до трьох років, в США - 1,5 роки

Українські біженці матимуть право жити та працювати в Європейському Союзі до трьох років відповідно до плану надзвичайних ситуацій. Про це повідомила пресслужба МВС України.

Громадяни України вже мають 90-денний безвізовий доступ до ЄС, але ця безпрецедентна зміна в законодавстві ЄС гарантує їм статус після закінчення цього терміну.

ЄС передбачає надання громадянам України та резидентам країни право жити, працювати, отримувати медичну допомогу, житло та освіту негайно на термін до одного року, без необхідності проходити тривалі процедури надання притулку. Якщо конфлікт триватиме довго або біженці не зможуть безпечно повернутися, цей статус може бути продовжений ще на два роки.

«Європа стоїть поруч із тими, хто потребує захисту. Всім, хто тікає від путінських бомб, раді в Європі. Ми забезпечимо захист тих, хто шукає притулок, і допоможемо тим, хто шукає безпечну дорогу додому», — заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Водночас влада Брюсселя закликала прикордонників по обидва боки кордону Україна-ЄС забезпечити в'їзд до ЄС усіх, незалежно від національності чи етнічної приналежності. Особи без громадянства України чи права на постійне проживання – тобто іноземці, іноземні студенти – не отримають права залишатися в ЄС, але їм допоможуть повернутися до країни походження.

Після того, як тиждень тому Росія почала жорстоку атаку, майже 875 000 людей вимушені були полишити свої домівки в Україні. Понад половина (454 тис.) виїхали до Польщі, 116 000 - до Угорщини, 67 000 - до Словаччини, 45 000 - до Румунії та 79 000 - до Молдови, яка не входить до ЄС.

Також, адміністрація президента США Джо Байдена надасть тимчасове послаблення вимог щодо депортації та дозволи на роботу десяткам тисяч українців, які вже перебувають у США, але не можуть повернутися в Україну через війну з Росією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Цей крок дозволить українцям у Сполучених Штатах з 1 березня залишатися та легально працювати у країні протягом 18 місяців. Приблизно 75 000 українців матимуть право подати заявку на участь у цій програмі.

Українці отримають послаблення щодо вимог депортації та доступ до дозволів на роботу за програмою, відомою як Тимчасовий захищений статус (TPS). Програма дає іммігрантам, які не можуть безпечно повернутися до своїх країн через такі надзвичайні обставини, як насильницький конфлікт або стихійні лиха, можливість легально залишатися та працювати в Сполучених Штатах протягом певного періоду часу.

Нагадаємо, ряд країн зробили безкоштовним залізничний проїзд для українців. У більшості достатньо пред’явити український паспорт, щоб скористатися пропозицією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram