ГоловнаСвіт

У деяких регіонах Швеції призупинили щеплення вакциною AstraZeneca

Вакцинація зупинилася через виявлені побічні ефекти.

У деяких регіонах Швеції призупинили щеплення вакциною AstraZeneca
Фото: EPA/UPG

У двох регіонах Швеції тимчасово призупинили щеплення від коронавірусу вакциною AstraZeneca через виявлені побічні ефекти після щеплення.

Про це пише The Local.

Ефекти проявилися в кожного четвертого щепленого.

Наприклад, у регіоні Седерманланд у 100 із 400 співробітників лікарні після вакцинації зросла температура і з'явилися інші побічні ефекти.

"Ми частково зупиняємося, щоб розслідувати ситуацію, але також щоб не потерпати від нестачі персоналу", – прокоментував рішення начальник департаменту охорони здоров'я регіону Магнус Йоханссон.

У регіоні Евлеборг склалася аналогічна ситуація: щеплені скаржилися на слабкість, остуд і лихоманку. 

Координатор вакцинації в цьому регіоні Тіна Манссон Седерлунд зазначила, що такі ефекти були очікуваними. "Проблема в тому, що ми щепили багатьох людей на одному робочому місці. Ось чому ми робимо паузу. Це немає нічого спільного з вакциною. Ми лише трохи стурбовані тим, щоб мати персонал на вихідних", – сказала вона.

Представник AstraZeneca в Скандинавії Андреас Хеддіні зазначив, що здивований такою ситуацією: "Це зовсім не відповідає тому, що ми спостерігали. Видається, що частка побічних ефектів є вищою, ніж очікувалося. Протягом досліджень ми бачили, що приблизно 10% можуть мати такі побічні ефекти".

Він підкреслив, що виявлені ефекти не є серйозними і не повинні надмірно непокоїти.

“Ми дуже серйозно ставимося до всього, що пов'язано з безпекою вакцини, але зараз нашу вакцину щепили мільйонам людей у всьому світі, навіть під час клінічних випробувань, і ми не виявили серйозних побічних ефектів”, – додав Хеддіні.

Нагадаємо, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що постачання вакцини AstraZeneca в Україну розпочнеться вже наступного тижня.

Перше постачання, ймовірно, буде на 500 тисяч доз. Перше щеплення заплановано зробити наступного дня після того, як вакцина прилетить в Україну. Насамперед вакцинуватимуть лікарів у ковідних лікарнях. 

Наразі невідомо, чи будуть в Україні обмеження для вакцинації AstraZeneca літніх людей.

Раніше Україна отримала підтвердження постачання 12 млн доз вакцин проти ковіду виробництва AstraZeneca (Велика Британія) та Novavax (США).

Вакцина за ліцензійними угодами виготовлена на заводі Serum Institute в Індії. 12 млн доз має вистачити на 6 млн людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram