ГоловнаСвіт

Вісім людей загинули в результаті сутичок на півдні Казахстану

Влада назвала це "побутовим конфліктом".

Фото: Кадри з відео очевидців/ nur.kz

У селі Масанчі на півдні Казахстану увечері 7 лютого відбулися масові сутички, в результаті яких загинули вісім осіб, у тому числі співробітник поліції.

Як повідомляє Tengrinews.kz, хронологія подій, за даними місцевої поліції, була такою:

"На околиці села Масанчі Кордайського району зібралося близько 70 агресивно налаштованих жителів, між якими з хуліганських спонукань почалася групова бійка. На місце прибули співробітники Кордайського РВВС. Одночасно провокатори і очевидці конфлікту знімали події на відео, через месенджери і соціальні мережі вони закликали громадян до протизаконних дій. Це призвело до ескалації конфлікту і збільшення кількості учасників групової бійки. В результаті із сусідніх населених пунктів прибуло ще близько 300 осіб", - розповів міністр внутрішніх справ Ерлан Тургумбаєв.

На місце бійки вирушила поліція, але їй чинили активний опір. У поліцейських жбурляли металеві предмети, каміння. Також було використано вогнепальну зброю.

Пізніше конфліктами також були охоплені села Аухатти і Булан-Батир. По їх периметру довелося виставити блок-пости. За даними "Радіо Азаттик", жителі Масанчі говорять про погроми мінімум у п'яти селах району.

У результаті хуліганських дій, пов'язаних з підпалами, за попередніми даними, було пошкоджено понад 30 приватних будинків, 15 магазинів і кафе, 23 автомобілі. Досудове розслідування ведеться за статтями кримінального кодексу "Організація і участь у масових заворушеннях" і "Вбивство", кажуть у МВС. 47 осіб затримали, у них вилучено дві мисливські рушниці.

Фото: tengrinews.kz

Фото: tengrinews.kz

Фото: tengrinews.kz

Уранці 8 лютого у зв'язку з бійкою зробив заяву президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Він зажадав з'ясувати основні причини конфлікту, заспокоїти населення і покарати винних.

Міністр інформації та суспільного розвитку Даурен Абаєв зазначив, що сутички почалися, ймовірно, після "побутового конфлікту". "Це побутовий конфлікт. Зараз тривають слідчі заходи. Після їх завершення поліцейські повідомлять вам, що там відбувалося похвилинно. В тому числі дадуть відповідь на питання: хто винен, чому це сталося", - сказав Абаєв, відповідаючи на питання журналістів у Нур-Султані.

Село Масанчі розташоване поруч з кордоном із Киргизстаном. Цей населений пункт і кілька сусідніх сіл - місця компактного проживання етнічних дунганів.

Заява Токаєва містить вимогу "притягнути до відповідальності осіб, які закликають до міжнаціональної ворожнечі, поширюють провокаційні чутки і дезінформацію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram