ГоловнаСвіт

Прокуратура Болгарії підтвердила, що отруїти бізнесмена Гебрева намагалися агенти ГРУ

В аналізах Гебрева знайшли сліди "Новачка".

Прокуратура Болгарії підтвердила, що отруїти бізнесмена Гебрева намагалися агенти ГРУ
Фото: svoboda.org

Прокуратура Болгарії підтвердила, що в день отруєння болгарського підприємця Омеляна Гебрева біля його офісу помітили співробітників ГРУ. Раніше про це повідомляли The Insider і Bellingcat, пише Радіо Свобода.

28 квітня 2015 року Омелян Гебрев під час прийняття, влаштованого після полудня для партнерів, відчув нездужання і через кілька хвилин знепритомнів. Колеги викликали лікарів і доправили Гебрева в лікарню. Приблизно в той самий час схожі симптоми нездужання з'явилися в його сина, який перебував в іншій частині міста. Ознаки отруєння простежили й у директора компанії, який теж перебував далеко. Але була спільна для трьох обставина: за кілька годин до прийняття, вранці того самого дня, вони перебували в одному місці - у своєму офісі в будівлі готелю "Орбіта" в Софії.

Згодом, уже 2019 року, слідчі ідентифікували на відеозаписах із камер на паркуванні готелю офіцера ГРУ Дениса Сергєєва (оперативне ім'я Сергій Федотов). Це був той самий Сергєєв, який прибув до Британії разом з "Бошировим" і "Петровим" в день отруєння Скрипалів 4 березня 2018 року.

Висновки болгарської прокуратури збігаються з висновками розслідування, яке провели спільно The Insider, Bellingcat і Der Spiegel. У ньому вдалося встановити справжні й оперативні імена всіх грушників, які брали участь у цій операції, а також дізнатися обставини і можливі мотиви замаху. Раніше The Insider уже писав про причетність співробітників ГРУ до отруєння нервово-паралітичною речовиною болгарського підприємця Омеляна Гебрева.

Омеляна Гебрева - фахівця з торгівлі зброєю - госпіталізували з важким отруєнням 28 квітня 2015 року. Того самого дня Федотов поїхав із Болгарії і вилетів зі Стамбула в Москву. В аналізах Гебрева знайшли сліди речовин, характерних для отруєння нервово-паралітичним препаратом типу "Новачок". Такою самою речовиною отруїли Скрипалів.

Після повідомлення британської преси про те, що Федотова підозрюють у причетності до отруєння в Солсбері, влада Болгарії вирішила відновити розслідування отруєння Гебрева. Він, як і Скрипалі, вижив після замаху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram