ГоловнаСвіт

ЗМІ назвали вісьмох співробітників ГРУ, які намагалися отруїти "Новічком" болгарського бізнесмена

Замах стався навесні 2015 року.

ЗМІ назвали вісьмох співробітників ГРУ, які намагалися отруїти "Новічком" болгарського бізнесмена
Фото: theins.ru

Вісім офіцерів ГРУ РФ можуть бути причетні до спроби отруєння болгарського зброяра Омеляна Гебрева за допомогою отрути "Новічок" у квітні 2015 року.

Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel.

Власник компанії з виробництва зброї "Ємко" Омелян Гебрев у квітні 2015 року потрапив в лікарню після втрати свідомості на прийомі в Софії. Приблизно в цей же час його дорослий син і бізнес-партнер теж раптово захворіли. Всі троє були госпіталізовані з симптомами важкого отруєння. Було встановлено, що Гебрева намагалися вбити "Новічком" - тою ж отруйною речовиною, яку використовували під час спроби вбивства шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля в Великобританії.

За даними учасників розслідування, під час передбачуваного отруєння бізнесмена Гебрева в Болгарії перебував генерал-майор Денис Сергєєв (псевдонім - "Сергій Федотов"). Він також вважається керівником оперативної групи, яка намагалася вбити Скрипаля.

Всього в операції, судячи з усього, брали участь ще не менш як сім співробітників ГРУ: Сергій Лютенко ("Сергій Павлов"), Петро Борисов ("Георгій Горшков"), Іван Терентьєв ("Іван Лебедєв"), Микола Єжов ("Микола Кононихін "), Олексій Калінін (" Олексій Нікітін"), Данило Капралов ("Данило Степанов") і Володимир Мойсеєв ("Володимир Попов"). Останній може також бути ключовим організатором невдалого державного перевороту в Чорногорії.

Учасники розслідування встановили реальні імена офіцерів ГРУ за допомогою даних їхніх закордонних паспортів, а також порівнюючи фотографії в російських базах даних зі знімками, які ті робили, подаючи документи на шенгенську візу.

Єжов (Кононихін) і Капралов (Степанов)
Єжов (Кононихін) і Капралов (Степанов)

Лютенко (Павлов) і Сергеєв (Федотов)
Лютенко (Павлов) і Сергеєв (Федотов)

Перший раз група по черзі перебувала в Болгарії з 15 по 11 березня, другий раз - безпосередньо під час отруєння. Сергєєв, Лютенко і Борисов прибули 24 квітня і полетіли в день замаху - 28 квітень.

Третій раз Сергєєв з двома оперативниками перебував в Болгарії в кінці травня. В цей час Гебреву знову стало гірше і він знову потрапив до лікарні.

Причина отруєння Гебрева поки вона точно не ясна навіть для самої жертви. Компанія Гебрева займається експортом озброєнь, але не в таких масштабах, щоб це могло стати великою проблемою для Кремля. Він стверджує, що ні прямо, ні опосередковано не поставляв зброю в Україну після початку конфлікту з Росією в 2014 році.

За однією з версій, Гебрев став мішенню ГРУ в результаті провокації, яка змусила Кремль подумати, що він продавав зброю американським союзникам у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram