ГоловнаСвіт

Головний організатор невдалого держперевороту в Чорногорії виявився ГРУшником Мойсеєвим

Він фігурує у справі під ім'ям "Володимир Попов".

Головний організатор невдалого держперевороту в Чорногорії виявився ГРУшником Мойсеєвим
Фото: theins.ru

Головний організатор невдалого державного перевороту в Чорногорії "Володимир Попов" виявився співробітником Головного розвідуправління РФ на ім'я Володимир Мойсеєв.

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat і The Insider.

Два роки тому влада Чорногорії заявила про запобігання спробам замаху на прем'єр-міністр Міло Джукановича. У день парламентських виборів дві дюжини змовників з Чорногорії і Сербії повинні були потрапити на територію парламенту під виглядом поліцейських, інсценувати напад на присутніх там мирних демонстрантів і під цим приводом захопити парламент і заарештувати або вбити прем'єр-міністра.

Переворот повинен був запобігти вступу Чорногорії у НАТО. Планувалося, що влада перейде до "демократичного фронту" - антинатівської та проросійської партії.

Звинувачення в спробі перевороту було пред'явлено більш ніж десяти особам, зокрема двом громадянам Росії - Едуарду Шишмакову (він же Широков) і Володимиру Попову.

Ще на початку 2017 року стало відомо, що Шишмаков проходив навчання у Військово-дипломатичній академії МО РФ, а потім служив військово-морським аташе при російському посольстві у Варшаві, звідки його у 2014 році видворили за спробу вербування підполковника польської армії.

Тепер вдалося встановити особу другого організатора перевороту - Попова.

Фото: theins.ru

Розслідувачі стверджують, що під ім'ям Попова ховається Володимир Миколайович Мойсеєв, що народився 29 травня 1980 року. Його дата народження та ім'я і по батькові збігаються з даними особи прикриття.

Мойсеєв народився у селі Півкіно в Курганській області з населенням менш ніж 500 осіб. Навчався в місцевій сільській школі, відслужив в армії і вступив у Тюменське вище військово-інженерне командне училище, закінчивши його в званні лейтенанта.

Між 2006 і 2009 роком він перебрався в Москву, де пройшов підготовку у військовій частині №48427, що належить до спецпризначенців ГРУ.

У 2009 році Мойсеєв знайшов свою другу ідентичність в особі Володимира Попова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram