ГоловнаСвіт

"Парламент" Абхазії закликав "президента" піти у відставку

Народні збори підтримали вимогу протестувальників.

"Парламент" Абхазії закликав "президента" піти у відставку
Фото: Anaid Gogoryan/RFE/RL

Парламент самопроголошеної республіки Абхазія ухвалив постанову із закликам до президента Рауля Хаджимби подати у відставку.

Про це повідомляє Эхо Кавказа.

У документі йдеться, що у зв'язку зі складною суспільно-політичною ситуацією, і щоб уникнути подальшої дестабілізації в суспільстві, Народні Збори постановляють звернутися до президента з пропозицією подати у відставку.

"За" проголосували 19 депутатів, чотири - "проти", один утримався. Всього в засіданні брали участь 27 народних обранців.

Після закінчення позачергової сесії до протестувальників вийшов лідер опозиції Аслан Бжанія і закликав їх не розходитися. Бжанія висловив сподівання, що президент ухвалить рішення у відповідь на звернення парламентаріїв.

Раніше 9 січня протестувальники штурмували будівлю адміністрації "президента". На першому поверсі були вибиті практично всі вікна, кілька десятків людей проникли всередину. Журналісти повідомили про сутички між протестувальниками і прихильниками влади.

Кілька сотень людей в центрі Сухумі вимагали відставки Хаджимби і нових виборів (попередні відбулися кілька місяців тому).

Акція в Сухумі також пов'язана з тим, що співробітник охорони Хаджимби виявився одним з трьох затриманих за підозрою в гучному вбивстві, скоєному в листопаді 2019 року. Тоді невідомі в масках відкрили стрілянину по відвідувачах ресторану "Сан-Ремо", в результаті чого були вбиті два кримінальних авторитети, а також отримала смертельне поранення офіціантка.

Після вбивства своїх постів позбулися "глава МВС" і "генеральний прокурор".

В адміністрації "президента Абхазії" заявили, що протести є переворотом.

Нагадаємо, території Абхазії та Цхінвальського регіону офіційно оголошені в Грузії окупованими після військових дій між Росією і Грузією в серпні 2008 року. Тоді РФ визнала незалежність цих грузинських регіонів і перекинула туди додаткові війська і озброєння. Інші держави, крім Венесуели, Нікарагуа, Науру і Сирії, незалежності цих регіонів не визнають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram