ГоловнаСвіт

WP: Путін і Орбан допомогли Трампу сформувати негативну думку про Україну

Американський президент вважає Україну корупційною державою.

WP: Путін і Орбан допомогли Трампу сформувати негативну думку про Україну
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп сформував негативну думку про Україну як корупційну державу під впливом нещодавніх переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним і прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, стверджує газета Washington Post.

За даними її джерел, минулого тижня заступник помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Джордж Кент заявив під час закритих свідчень Конгресу, що Путін і Орбан стали ключовими фігурами, котрі налаштували Трампа проти України напередодні його телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським.

Трамп кілька разів спілкувався з Путіним і Орбаном у перші місяці після перемоги Зеленського на виборах в Україні. Російський президент під час травневої розмови з Трампом сказав, що наразі не спілкувався із Зеленським, але розкритикував його за зв'язок з олігархом Ігорем Коломойським, якого в Росії не люблять.

Путін "зробив те, що й завжди" - намагався підірвати відносини між Україною і США, сказав Washington Post колишній американський чиновник, знайомий зі змістом розмови. За його словами, Путін завжди каже, що "Україна - просто лігво корупції".

Зустріч Трампа і Орбана, який не має симпатій до України, також відбулася в травні. Один із присутніх на ній записав у своїх нотатках, що переговори з Орбаном, вочевидь, зміцнили уявлення Трампа про поточну ситуацію в Україні. За даними видання, в Білому домі в принципі намагалися запобігти переговорам з угорським прем'єром. "Ми були проти, адже знали, що існує великий шанс, що Трамп і Орбан знайдуть спільну мову і порозуміються", - цитує газета одного зі співрозмовників.

У той самий час джерела газети підкреслюють, що ні Путін, ні Орбан не натякали Трампу, що Україна може стати потенційним джерелом компромату на колишнього віцепрезидента Джо Байдена.

Нагадаємо, демократи з Палати представників восени 2019 року розпочали процедуру імпічменту щодо президента США Дональда Трампа. На такий крок вони пішли, дізнавшись зі ЗМІ, що Трамп під час літньої телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським тиснув на співрозмовника, прагнучи змусити його провести розслідування стосовно сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

Демократи вважають, що Трамп зловживав повноваженнями, намагаючись створити проблеми своєму політичному суперникові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram