ГоловнаСвіт

У Словаччині депутат позбувся мандата через расизм

Мілан Мазурек назвав членів ромської меншини "паразитами".

У Словаччині депутат позбувся мандата через расизм
Милан Мазурек
Фото: spectator.sme.sk

Верховний суд Словаччини у вівторок, 3 вересня, прийняв рішення про позбавлення члена парламенту мандата через расистські висловлювання. Це - перший подібний випадок в історії країни, передає DW.

Рішення суду стосується члена праворадикальної політичної сили "Народна партія - Наша Словаччина" Мілана Мазурека. Крім того, суд зобов'язав його виплатити штраф в 10 тис. євро за загальне приниження всіх членів циганської меншини країни, повідомляє агентство dpa.

У 2016 році Мазурек заявив в радіоефірі про нібито "циганський терор проти порядних людей" і назвав членів ромської меншини "паразитами", які "нічого не роблять для нашого народу і нічого не вносять в наш державний бюджет або нашу культуру. Навпаки, вони вирішили вести асоціальну життя і висмоктувати нашу соціальну систему".

Судовий процес почався в 2017 році. У 2018 році суд засудив депутата до штрафу в 5 тис. євро. Однак Мазурек оскаржив вирок. Втім, Верховний Суд не тільки підтвердив рішення суду нижчої інстанції, а й посилив його.

Отримавши мандат депутата парламенту, Мілан Мазурек неодноразово перевіряв на міцність правову систему країни. Зокрема, на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook він відкрито заперечував Голокост.

Його однопартійці також неодноразово робили расистські і антисемітські заяви. Крім того, вони відкрито пропагували націонал-соціалізм. Незважаючи на це, всі попередні судові процеси не закінчувалися засудженням членів праворадикальної партії. Судді також відмовилися заборонити діяльність самої політсили.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський запропонував Раді позбавляти депутатів мандатів за прогули і неперсональне голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram