ГоловнаСвіт

Захід розплачується за те, що не зміг протидіяти Путіну відразу після анексії Криму, - The Telegraph

“Якщо Захід серйозно ставиться до протидії загрозі з боку Росії, він повинен підвищити ставки".

Захід розплачується за те, що не зміг протидіяти Путіну відразу після анексії Криму, - The Telegraph
Фото: Макс Требухов

Початкова відповідь на анексію Криму Росією була слабкою і це підбадьорило Путіна на нові злочини проти України і Заходу.

Про це йдеться у спільній статті посла України у Великій Британії Наталії Галібаренко та директора Центру вивчення Росії та Євразії Андрія Фоксалла у виданні "The Telegraph".

“Захід просто грається у лови. Початкова відповідь на анексію Криму Росією була слабкою і це підбадьорило Путіна. Ми відтоді маємо справу з наслідками від Сирії до Солсбері", - йдеться в статті, приуроченій до 5 річниці окупації Криму.

Автори нагадують, що анексія Криму Росією п'ять років тому - це був перший випадок, коли європейська держава захопила територію в іншої з часів Другої світової війни. І це було вдруге за шість років, коли Росія напав на одного зі своїх сусідів.

У відповідь Захід ввів санкції проти Росії. США були першими, а Великобританія очолила ЄС у введенні адресних заходів проти окремих осіб і організацій, залучених до анексії. Але цього було занадто мало і занадто пізно, щоб зупинити експансіоністські амбіції Путіна. У квітні 2014 року Росія почала війну на сході України. Це війна, в якій, за даними ОБСЄ, загинуло понад 13 тис осіб. Війна триває сьогодні і зараз є однією з найтриваліших в Європі майже за століття.

Пізніше санкції були розширені і спрямовані проти конкретних секторів російської економіки після знищення рейсу MH17 Малайзійських авіаліній російською ракетою класу "земля-повітря". "І вони працюють - якби не вони, навряд чи Путін витратив би стільки часу і зусиль, намагаючись їх зняти. Але хоча санкції підвищили ціну, яку Кремль повинен заплатити за свою поведінку, вони не зупинили свою агресію на півострові або щодо України", - вважають автори.

За словами посла, за останні п'ять років Росія експортувала свою нафтову клептократію в Крим. За даними ООН, голоси опозиції там замовчуються, права людини порушуються, а організована злочинність процвітає. Водночас Росія значно збільшила чисельність і можливості свого Чорноморського флоту і сухопутних військ. Його новий повітряний і береговий захист означає, що він здатний створити зону протидії, що охоплює майже все Чорне море, включаючи частини країн-членів НАТО - Болгарію, Румунію і Туреччину.

Російська агресія не є виключно військовою. Україна слугувала полігоном для гібридної війни Кремля. Зусилля Москви зі створення хаосу і поділу суспільств через цілеспрямоване використання корупції, пропагандистських кампаній і кібервійни були перевірені тут (як і в інших країнах Східної Європи), перш ніж розгорнуті проти Заходу. "Українці голосуватимуть за свого наступного президента наприкінці цього місяця і вже широко поширене втручання Росії у вибори", - йдеться у статті.

“Якщо Захід серйозно ставиться до протидії загрозі з боку Росії, він повинен підвищити ставки. США йдуть попереду, розгортаючи деякі з найпотужніших видів зброї в своєму фінансовому арсеналі, включаючи заходи, які раніше використовувалися тільки проти держав-вигнанок, терористичних груп і транснаціональної злочинності. ЄС, своєю чергою, виявив бажання розширити наявні санкції - минулого місяця вісім росіян потрапили в чорний список після 24 українських моряків, а їхні судна були незаконно затримані в Керченській протоці", - впевнені автори.

Ці дії важливі, але потрібно зробити більше. Присутність НАТО у Чорному морі має бути збільшено. Так само як і двосторонню військову допомогу Україні. Міжнародні місії зі спостереження за дотриманням прав людини повинні бути спрямовані в Крим, а "закон Магнітського" використовуватися проти осіб, винних у порушеннях прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram