ГоловнаСвіт

Норвегія отримала докази глушіння Росією сигналів GPS під час навчань НАТО

Від РФ вимагають надати пояснення.

Норвегія отримала докази глушіння Росією сигналів GPS під час навчань НАТО

Норвегія отримала електронні докази того, що Росія створювала перешкоди в роботі навігаційних систем GPS під час недавніх навчань НАТО, і зажадала у Москви пояснень.

Про це заявив міністр оборони Норвегії Франк Бакке-Єнсен, передає Голос Америки.

У листопаді Норвегія і Фінляндія висловили підозри, що Росія втручалася в роботу GPS-сигналів до і під час навчань, що також відбилося на навігації цивільного повітряного трафіку в Арктиці.

І Норвегія, і Фінляндія висловили Росії протест, проте Москва відкинула звинувачення.

"Росія просила надати докази. Ми їх надали", - сказав журналістам міністр оборони Норвегії, додавши, що докази є вимірюваннями, що показують перешкоди в роботі сигналу.

"Росія сказала: "Спасибі, ми зв'яжемося з вами, коли наші експерти вивчать ці дані". Отримати від Росії таку відповідь - позитивна подія, - зазначив він. - Щоб бути сусідом Росії, потрібне терпіння".

Відповідаючи на запитання про те, чи могло втручання мати навмисний характер, міністр сказав: "Вони працювали дуже близько до кордону і знали, що це торкнеться районів по іншу його сторону".

Нагадаємо, з 25 жовтня по 7 листопада в Норвегії проходили військові навчання Trident Juncture 18, в яких взяли участь 50 тисяч військових з 30 країн НАТО та їх союзників, 10 тисяч машин, 250 повітряних суден та 65 кораблів. Це найбільші маневри НАТО мінімум з 2002 року і найбільші маневри в історії Норвегії. Україна також брала участь в навчаннях.

Як зазначалося, в роботі GPS у заполярних районах Фінляндії стався збій. Аналогічні порушення фіксували і в Норвегії. В Осло їх також пов'язують із збільшеною активністю Росії в регіоні на тлі навчань НАТО.

Через інцидент з роботою GPS Фінляндія викликала посла Росії Павла Кузнєцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram