ГоловнаСвіт

Євросоюз почав розслідувати справу про відмивання російських грошей у Danske Bank

19 лютого банк заявив про припинення роботи на російському ринку, а також у Латвії, Литві та Естонії.

Євросоюз почав розслідувати справу про відмивання російських грошей у Danske Bank
Фото: ERR

Контролюючий орган Європейського Союзу Європейська служба банківського нагляду відкрила розслідування у справі про відмивання російських грошей в Danske Bank проти органів контролю в Данії та Естонії, передає Голос Америки.

Служба перевірить, чи виконували данський Фінансовий нагляд і естонська Фінансова інспекція свої зобов'язання в рамках законодавства ЄС. Раніше Danske Bank звинуватили у відмиванні понад 8 мільярдів доларів клієнтів з Росії і країн СНД.

У липні 2018 року прокуратура Естонії оголосила про порушення кримінального розслідування щодо естонського відділення Danske Bank, повідомляло агентство Reuters. За версією слідства, з 2007 по 2015 рік філія брала участь у відмиванні грошей на загальну суму більш ніж 8 мільярдів доларів. У зв'язку зі скандалом у відставку пішов глава Danske Bank Томас Борген.

На початку вересня 2018 року Financial Times з посиланням на незалежне розслідування повідомляла, що у 2013 році через естонський підрозділ Danske Bank пройшла "приголомшлива сума" - до 30 мільярдів доларів. Того ж року стало відомо, що данська влада перевіряє угоди, реалізовані з 2007 по 2015 рік на загальну суму 150 мільярдів доларів.

Своє розслідування стосовно естонського відділення Danske Bank веде влада США. У липні 2018 року позов проти банку подав підприємець Вільям Браудер, який заявив, що кредитна організація була одним з основних каналів виведення грошей з російського бюджету в шахрайській схемі, яку розкрив загиблий в московському СІЗО юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський. У відмиванні грошей через банк також запідозрили двоюрідного брата президента Росії - Ігоря Путіна.

19 лютого Danske Bank заявив про припинення роботи на російському ринку, а також в Латвії, Литві та Естонії. В Естонії банк закриється на вимогу Фінансової інспекції, в інших країнах - в рамках стратегії боротьби з відмиванням грошей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram