ГоловнаСвіт

Swedbank підозрюють у відмиванні мільярдів євро, в тому числі з Росії

Грошовий потік між Swedbank і балтійськими філіями Danske Bank становив не менш ніж 40 млрд шведських крон.

Swedbank підозрюють у відмиванні мільярдів євро, в тому числі з Росії
Swedbank подозревают в отмывании миллиардов евро
Фото: plusworld.org

Шведський банк Swedbank підозрюють у систематичному відмиванні грошей, яке тривало близько десятиліття і було пов'язане з балтійськими філіями Danske Bank.

Про це повідомляють Delfi з посиланням на шведську корпорацію телерадіомовлення SVT.

Як повідомили в передачі Uppdrag Granskning, грошовий потік між Swedbank і балтійськими філіями Danske Bank становив не менш ніж 40 млрд шведських крон (5,8 млрд євро). Серед них є перекази від фірм, які засвітилися в гучних скандалах: російській "справі Сергія Магнітського" і історії про азербайджанську "пральню", за допомогою якої відмивали багатства, незаконно отримані елітою Азербайджану.

За даними SVT, грошові перекази, завдяки яким, імовірно, відмивали гроші, відбувалися протягом 2007-2015 років.

У розслідуванні брав участь латвійський центр Re:Baltica, який переконався, що серед клієнтів латвійського підрозділу Swedbank були фірми, чиї гроші або їх справжні власники мали викликати питання у наглядових установ і банку.

Естонська газета Postimees має дані про зв'язок понад 10 естонських клієнтів Swedbank з підозрілими грошовими потоками. Суми угод, пов'язаних з їх розрахунковими рахунками, перевищують мільйони, а часом десятки мільйонів доларів.

Відомості про можливу причетність Swedbank до відмивання грошей - справа минулого, банк уже був за це покараний, заявив керівник Комісії ринку фінансів і капіталу (КРФК) Петерс Путніньш.

Путніньш повідомив, що КРФК обговорить оприлюднену інформацію з банком, однак, за наявними у нього даними, це "справа минулого".

"КРФК уже покарала Swedbank за недоліки внутрішнього контролю, і зараз банк уже усунув усі раніше виявлені недоліки. Крім того, Swedbank завершив процес, у результаті якого в банку закрито всі нерезидентські рахунки. Якщо виявиться, що частина коштів Danske Bank пов'язана з відмиванням грошей, будемо вивчати, скільки ще банків до цього причетні", - зазначив він.

Нагадаємо, Swedbank заявив, що остаточно йде з України в січні 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram