ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Литва заявила про офіційне визнання Православної церкви Константинопольського патріархату

Поки що до юрисдикції Вселенського патріархату в країні належать десять священників і десять невеликих громад.

Литва заявила про офіційне визнання Православної церкви Константинопольського патріархату
Вселенський патріарх Варфоломій
Фото: Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні

7 лютого литовський уряд заявив, що офіційно визнає Православну церкву Константинопольського патріархату, передає "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Відповідно до цього рішення, Вселенський патріархат у Литві отримає офіційний юридичний статус. Також він зможе претендувати на державну фінансову підтримку, яку щорічно отримують традиційні релігійні громади.

За словами речника литовського міністерства юстиції Паулюса Зейміса, релігійна громада "відповідає юридичним вимогам нової або відновленої традиційної релігійної громади і може бути зареєстрована в Реєстрі юридичних осіб".

Поки що до юрисдикції Вселенського патріархату належать десять священників і десять невеликих громад. Більшість литовських вірян продовжують входити до Литовської православної церкви, яка підпорядковується Російській православній церкві під проводом Кирила Гундяєва.

Ці кроки в Литві, а також інших країнах Балтії відбуваються на тлі позиції РПЦ щодо вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року. Російська церква підтримала агресію Кремля, тож у балтійських країнах постало питання про відокремлення місцевих православних громад від впливу Москви.

Стосунки офіційної Литви з РПЦ 

  • У червні 2022 року патріарх РПЦ Кирило був внесений до списку небажаних осіб, але публічно про це на повідомлялося. Рішення ухвалили з урахуванням пропозиції литовського МЗС.
  • У грудні того ж року на загальних зборах Литовської православної церкви (ЛПЦ) було ухвалено рішення про засудження війни проти України на всіх рівнях – священноначалія, духовенства та мирян. Також була висловлена підтримку антивоєнної позиції митрополита Віленського та Литовського Інокентія. 
  • Торік у березні Вселенський патріарх Варфоломій під час візиту до Литви підписав угоду із урядом, що мало дозволити створити нову філію в країні, аби більше не перебувати під одноосібним наглядом Москви. 
  • До речі, у 2022 році інша балтійська країна - Латвія - зробила неприємний сюрприз Москві: сейм ухвалив закон, згідно з яким Латвійська православна церква стала повністю незалежною від будь-якої церковної влади за межами держави Латвія, а її статус визначили як автокефальний.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram