На лінії фронту. Добірка текстів до Дня Збройних сил України

ГоловнаСуспільствоВійна

6 грудня щорічно з 1991-го Україна відзначає День Збройних сил України. Від початку повномасштабного вторгнення до лав ЗСУ стали близько мільйона українців й українок. Ми щиро схиляємо голову перед подвигом тих, хто захищає сьогодні нашу країну від російської навали. І пропонуємо добірку текстів про наших героїчних військових, про те, як трансформується українська армія та що потрібно для перемоги у війні з Росією.

Інтерв’ю з відомою за справами Майдану адвокаткою Євгенією Закревською, яка сьогодні захищає Україну зі зброєю в руках, показує, як сильно доводиться змінювати життя задля перемоги у війні. Сьогодні Євгенія — аеророзвідниця. І вона не шкодує про свій вибір. 

«Кажуть, що піти воювати – це такий сміливий крок. А яка альтернатива? Сидіти вдома і чекати, що буде те, що в Бучі й Ірпені? А я розуміла, що це буде. Я знала, що росіяни будуть саме так поводитися», – каже адвокатка. 

У зоні бойових дій Євгенії також вдається слідкувати за судами у справах Майдану, перипетіями «містобудівної реформи», змінами у сфері правосуддя.

Фото: надано Євгенією Закревською

Пам’ятаєте бійця, що читав книжку історика Тімоті Снайдера просто в окопі? Олександр Ширшин – військовослужбовець, громадський активіст, нагороджений орденом «За мужність» третього ступеня. Він розповідає в інтерв'ю про непросту адаптацію цивільної людини до армії, про важке поранення, повернення до війська, зміни, які необхідні, щоб перемога не стала нашою поразкою. А також про те, чому важливо писати книжки про військових.

Фото: ucu.edu.ua

Відомий адвокат, правозахисник, військовослужбовець Масі Найєм, який після важкого поранення зосередився на правовій допомозі військовим, розказує про свій бойовий досвід. Про те, як змінилася армія за майже два роки війни; про проблеми зі знанням своїх прав у військових; про першочергові зміни, яких ми потребуємо; про те, як кожному з нас переходити зі стану війну до стану миру. А також про бажання повернутися до війська. 

«Коли я був на війні, я був не травмований, я був щасливий. Я туди дуже хочу повернутися. Я хочу відчути цю силу, яку відчував, коли був там», – каже Найєм в інтерв’ю.

Фото: скрин відео

Своїм досвідом роботи зі «Стугною» (протиракетний комплекс українського виробництва) в інтерв’ю ділиться колишня народна депутатка, нині військова Тетяна Чорновол. Вона натхненно розповідає про особливості своєї зброї, про власні слабкості, кризу й перший підбитий російський танк.

Фото: скрин відео

Бахмут довго був критичною точкою на карті бойових дій. Олександр Солонько – військовий ТрО, аеророзвідник – написав про те, як четверо військовослужбовців: Аляска, Кроп, Вітер і Коса – потрапили в повне оточення в закритому ангарі біля Опитного. Відрізані від своїх, під шквальним вогнем і без надії вийти звідти живими, вони все ж змогли вибратися неушкодженими.

«Падали колони, ми просто підстрибували на бетонній підлозі від вибухів, каски злітали з голів навіть попри те, що були застебнуті на підборідді. Стояла хмара пилу... Ми попрощалися одне з одним. Я роздав хлопцям по гранаті, сказав, щоб у разі чого пхали їх під бронежилети».

Є на війні місце і для кохання й дружби. Це доводить балада про неідеальних солдатів. Щемлива історія про те, що, незважаючи на пекельні умови, люди будь-де залишаються людьми. 

«Я не втомлююсь від війни», – каже військовослужбовець, відомий громадський діяч Ігор Луценко. З лютого 2022 року він ще жодного разу не брав відпустки, у вихідні робить справи, пов’язані з війною, – ремонтує обладнання, створює нове, проводить зустрічі, пов’язані із цим. 

Він не втомився від війни, але є речі, які «гнітять, лютять і бісять». Про його особистий досвід у війську читайте в матеріалі «Я не втомлююсь від війни».

Фото: facebook/Ihor Lutsenko

Також Ігор Луценко порушує трепетну тему загибелі будинків на війні. Вони гинуть першими, «бо не можуть утекти». 

«Мертві будинки схожі на мертві тіла, вони смердять особливим запахом, котрий – запах мертвого будинку – ні з чим не сплутаєш і розпізнаєш миттєво. Якщо описати його словами – це запах напівтління з напівгниттям», – каже військовий. 

Про цікавий погляд на сумну правду нашого сьогодення – у його тексті «Будинки і війна».

Аерозйомка села Мощун
Фото: Ігор Луценко
Аерозйомка села Мощун

У травні 2022 року в оточенні на території Азовсталі опинилися українські захисники, яких не могли деблокувати військовим шляхом. Командування наказало їм зберегти життя – так у полон потрапили понад 2,5 тис. бійців. Частину з них розмістили в колишній виправній колонії №210 смт Оленівка (тимчасово захоплені терени Донецької області). У липні колонію підірвали «вагнерівці» – загинули до пів сотні українських захисників.

Серед полонених в Оленівці була й Анастасія Афіна – військовий психолог 36 бригади морської піхоти. Вона з побратимами під командуванням Сергія (Волини) Волинського проривалася на Азовсталь, потім виходила разом з «азовцями» із заводу, пережила теракт в Оленівці. Під час одного з обмінів повернулася в Україну. Анастасія розповідає про жахливі умови в російських колоніях, знущання з полонених, про жалість і про те, як змінилася країна, поки вона була в полоні. 

Фото: надано героїнею

На яких факторах будується мотивація бійця на фронті; що повинні знати командири; кому не місце на нулі; як розмовляти з тими, хто повернувся з фронту – ці питання порушує фахівець з питань поведінки людини Віктор Комаренко, кандидат біологічних наук, нейрофізіолог, офіцер-психолог підрозділу, сформованого на базі добровольчого Азовського руху, який зараз входить у структуру ЗСУ. 

Він по пунктах розбирає, як змінюється українська армія, яка відходить від радянських стандартів і рухається убік натовських. 

Фото: скрин відео

Своє бачення, як перемогти в сучасній позиційній війні, має головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. У листопаді The Economist опублікував його текст про виклики переходу воєнних дій у позиційну форму й потреби Сил оборони України. Наводимо розширений варіант тексту.

Фото: EPA/UPG

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram