ГоловнаСуспільствоВійна

Міжнародне енергетичне агентство прогнозує зменшення частки російського газу на світовому ринку вдвічі до 2030 року

Агентство прогнозує, що частка РФ в міжнародній торгівлі газом, яка становила 30% у 2021 році, скоротиться вдвічі до кінця десятиліття.

Міжнародне енергетичне агентство прогнозує зменшення частки російського газу на світовому ринку вдвічі до 2030 року
Фото: EPA/UPG

Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), світовий попит на природний газ буде навіть нижчим, ніж очікувалося, до 2040 року, оскільки відновлювані джерела енергії займатимуть більшу частку енергетичного балансу, а частка газового ринку Росії зменшуватиметься, пише Bloomberg. 

Четвертий рік поспіль МЕА знизило свої прогнози щодо споживання газу, повідомляє агентство в останньому щорічному огляді світової енергетики. Європа скоротила попит після того, як минулого року Росія різко скоротила постачання до регіону. Тим часом США та Катар нарощують поставки зрідженого природного газу, допомагаючи підтримувати постачання на ринки.

МЕА тепер очікує, що попит на газ досягне піку за всіма прогнозованими сценаріями до 2030 року, і «залишиться небагато запасу для зростання торгівлі трубопроводами або СПГ після цього часу».

Прогноз ілюструє значну зміну на глобальному енергетичному ринку. На Європу припадає близько 75% попиту на газ, а майбутнє споживання Китаєм є невизначеним. У той же час Росія, яка раніше була головним постачальником в Європі, втрачає частку ринку через зростаючий надлишок СПГ.

"Для Росії дуже обмежені можливості для забезпечення додаткових ринків", - заявили в МЕА. Очікується, що частка країни в міжнародній торгівлі газом, яка становила 30% у 2021 році, скоротиться вдвічі до кінця десятиліття згідно з базовим сценарієм агентства.

У результаті навіть просування Росії в бік Азії зіткнеться з «великими труднощами», за словами МЕА. Раніше в цьому місяці російський газовий гігант «Газпром» заявив, що в найближчому майбутньому очікує потоки трубопровідного газу до Китаю на рівнях, подібних до його історичних поставок до Західної Європи.

Поштовх Європейського Союзу до використання відновлюваних джерел енергії разом із економією газу промисловістю та домогосподарствами сприяв рекордному скороченню в регіоні минулого року, коли його споживання впало на 55 мільярдів кубічних метрів. Згідно з даними МЕА, до 2030 року попит на газ зменшиться ще на 50 мільярдів кубічних метрів.

Тим не менш, європейські компанії покладаються на довгострокові контракти на СПГ для підвищення енергетичної безпеки, навіть коли вони прагнуть скоротити викиди парникових газів. Цього місяця три великі компанії — TotalEnergies SE, Shell Plc і Eni SpA — уклали 27-річні газові угоди з Катаром, а поставки до Франції, Нідерландів та Італії заплановані після 2050 року.

«Ще є простір для того, щоб контрактувати більше газу, не порушуючи чисті нульові викиди Європейського Союзу до 2050 року», — заявили в МЕА. Інше питання, чи суперечать ці контракти глобальним амбіціям досягти нульових чистих викидів».

Зі свого боку, глава Офіс президента Андрій Єрмак прокоментував цю публікацію Bloomberg і зазначив, що Росія на десятиліття втрачає вплив на газовому ринку. 

“Газовий шантаж країн Європи у 2022 році з метою досягнути поступок і зменшити підтримку України, став прорахунком путіна. Європейські країни поступово знайшли нових постачальників, а також скоротили споживання газу та зробили ставку на СПГ, який купується за межами росії. До того ж, санкції проти російських виробників СПГ працюють”, - написав Єрмак. 

Він зауважив, що санкції проти енергетики РФ мають постійно посилюватися. Це матиме прямий вплив на можливості РФ фінансувати війну. 

Нагадаємо, минулого тижня Bloomberg повідомив, що Німеччина та Британія не планують відновлювати енергетичні відносини з Росією

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram