ГоловнаСуспільствоВійна

Міністр інфраструктури України обговорить у Туреччині "зерновий коридор" та російський шантаж

Росіяни хочуть, щоб у зерновому коридорі брали участь затверджені ними судна, а це суперечить домовленостям. 

Міністр інфраструктури України обговорить у Туреччині "зерновий коридор" та російський шантаж
Фото: EPA/UPG

Міністр інфраструктури України сьогодні перебуватиме з візитом у Туреччині для обговорення статусу "зернової ініціативи". Анонс візиту опублікувало турецьке міністерство оборони, пише New York Times.

Згідно з заявою, на порядку денному буде "зерновий коридор".

Учора Олександр Кубраков повідомив, що Росія наполягає на своєму списку суден для участі в зерновому коридорі, а це суперечить домовленостям. Зернова ініціатива знову опинилася під загрозою через дії росіян. 

Досягнута в липні зернова угода передбачає експорт українського зерна з портів Одеської області з гарантією, що росіяни по цих кораблях не битимуть. Водночас РФ усіляко чинить перешкоди на шляху українського зерна до країн, які його потребують. Угоду вже один раз продовжували на 120 днів, а другий раз Росія сказала, що вона діятиме лише 60. Раніше Україна розраховувала продовжити угоду на рік і включити в неї миколаївські порти, але Росія робила все, щоб зірвати українські плани.

Зернову угоду РФ використовує для шантажу, щоб зняти з себе санкції. 

Експорт російських добрив – одна з домовленостей так званого зернового коридору. Нещодавно міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу підтримав російський ультиматум щодо розблокування експорту зерна і добрив із Росії. Відповідну заяву він зробив за результатами зустрічі з російським міністром Сергієм Лавровим. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram