ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Зеленський підписав закон про звільнення виробників вакцин від відповідальності

Він необхідний для отримання Україною препаратів у межах COVAX.

Зеленський підписав закон про звільнення виробників вакцин від відповідальності
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає звільнення виробників вакцин проти коронавірусу від відповідальності за можливі несприятливі наслідки. Цей документ необхідний для отримання Україною препаратів у межах COVAX.

Відповідальність та відшкодування за несприятливі наслідки після вакцинації на себе бере держава. Законопроєкт було розроблено на підставі рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, повідомили у пресслужбі Офісу президента України.

"Згідно з документом, після державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів проти COVID-19 центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, за рішенням Кабінету Міністрів має право брати зобов’язання від імені України, пов’язані із закупівлею та застосуванням вакцин і препаратів проти коронавірусу. Зокрема, йдеться про звільнення від відповідальності виробника та/або власника реєстраційного посвідчення, якщо застосування вакцин здійснювалося відповідно до затверджених в Україні інструкцій, за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших препаратів проти COVID-19", - пояснилив. ОПУ.

У разі настання таких наслідків держава забезпечує здійснення відповідних компенсаційних виплат у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Закон набирає чинності на наступний день після опублікування та діє протягом чотирьох років.

Нагадаємо, що 19 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила за основу і в цілому закон, що звільняє від відповідальності за несприятливі наслідки виробників вакцин від коронавірусу. У документі йдеться про "звільнення від цивільної відповідальності виробника та/або власника реєстраційного посвідчення, включаючи їх працівників, медичних працівників, які залучені до здійснення заходів пов’язаних із вакцинацією, за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19". 

Медичні працівники звільняються від відповідальності, якщо вони діяли згідно з інструкцією виробника вакцин. Уряд протягом 2 тижнів має розробити механізм відшкодування державою збитків у зв'язку з можливими несприятливими наслідками. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram