ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Порошенко заявив, що привезе нові лабораторії для ПЛР-тестів на коронавірус у разі їхньої нестачі

Він закликав збільшити проведення тестів на коронавірус хоча б удесятеро.

Порошенко заявив, що привезе нові лабораторії для ПЛР-тестів на коронавірус у разі їхньої нестачі
Фото: eurosolidarity.org

Експрезидент, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко закликав збільшити проведення тестів на коронавірус як мінімум удесятеро. Про це він повідомив в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

Він зазначив, що Україна займає одне з останніх місць у Європі за кількістю протестованих людей на мільйон населення.

"Проблема не в поясненнях. Проблема в сухій статистиці. Нам потрібно робити 30 000 тестів на добу, ми робимо 4000. Якщо не вистачає лабораторій, то скажіть, я їх привезу. Якщо не вистачає тестів, у нас немає цих двох мільйонів, скажіть. благодійники, волонтери, ми так робили у 2014, привеземо. Якщо питання організаційне, то теж скажіть", – звернувся Порошенко до головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

Він додав, що з 3 березня, коли виявили перший випадок захворювання на COVID-19 в Україні, тести на коронавірус пройшли трохи більше як 100 000 осіб. У Німеччині й деяких інших країнах та кількість тестів, яку в Україні проводять за місяць, роблять за день.

"На сьогодні ця лабораторія коштує від 17 000 доларів або навіть і дешевше, а один тест у Китаї коштує при великій партії від 5 до 14 доларів. І вже 150 млн гривень на мільйон тестів ми виділили в бюджет, у спеціальному фонді, для того, щоб Україна не мала ніяких зупинок із тестуванням. Чому це так організовано? Чому в районних лікарнях немає тестів?" – зазначив Порошенко.

Нагадаємо, що 27 квітня в Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що планують збільшити кількість тестів на коронавірус за добу до 8–10 тисяч і більше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram