ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві викрили схему переправлення немовлят у Китай під прикриттям сурогатного материнства (оновлено)

Організатори - головлікар приватної клініки та її син.    

У Києві викрили схему переправлення немовлят у Китай під прикриттям сурогатного материнства (оновлено)
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

У Києві правоохоронці припинили діяльність злочинної групи осіб, які, під прикриттям програми  сурогатного материнства, за гроші переміщали новонароджених дітей за кордон (ч. 2 ст. 149 КК України).

Про це повідомляється на сайті столичної прокуратури.

"Загальний розмір грошової винагороди, яку отримували учасники угоди, становив близько $ 50 тис., з яких плата за організацію штучного запліднення становила $ 15 тис., послуги фіктивного шлюбу з іноземцями від $ 1000 - $ 1500", - зазначили в прокуратурі.

24 квітня за адресами мешкання фігурантів, в їхніх автомобілях і офісах, а також у клініці було проведено 11 обшуків, у ході яких було вилучено медичні документи, паспорти громадян України і завірені копії паспортів іноземців, довіреності та інші документи, гроші, ноутбуки, мобільні телефони, чорнові записи та флешносії.

Також були встановлені адреси квартир, де містилися новонароджені.

"Так, у квартирі хостельного типу на території Солом'янського району столиці правоохоронці виявили п'ятьох новонароджених дітей від двох до шести тижнів, які перебували під наглядом двох жінок і чоловіка. Після оформлення відповідних актів, працівниками ювенальної превенції доставили немовлят до дитячих лікарень Києва", - наголошується в повідомленні.

Оновлення. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко  уточнив, що новонароджених дітей продавали в Китайську Народну Республіку.

Організаторами злочинної групи виявилися головлікар приватної репродуктивної клініки, громадянка України, 1970 р.н., та її син, громадянин України, 1992 р.н. До групи також входили троє громадян КНР і двоє українців.

"За грошову винагороду зловмисники надавали послуги з вирішення організаційних і юридичних питань, пов'язаних з процесами запліднення, пологів, оформлення документів та легалізації вивозу дітей за межі України. Іншими словами, вони продавали дітей, народжених українськими жінками в Китай за гроші. Такий собі супермаркет з торгівлі новонародженими", - написав він у  фейсбуці.

Тепер правоохоронці перевіряють близько 140 іноземних громадян на причетність до переміщення новонароджених дітей за кордон. 

Нагадаємо, в 2018 році правоохоронні органи повідомили про підозру представникам клініки репродуктивної медицини "Біотехком" в операціях з незаконним сурогатним материнством.

Про необхідність посилити законодавство у сфері сурогатного материнства (а також посилити відповідальність за домашнє насильство, ускладнити можливість розлучення й аборту) також заявляв архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря. 

У 2012 році Верховна Рада намагалася заборонити використання репродуктивних технологій, зокрема сурогатного материнства для жінок, яким понад 51 рік.            

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram