ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ГПУ звинуватила київську клініку репродуктивної медицини в торгівлі новонародженими

Зачаття відбувалося без використання біоматеріалів клієнтів.

ГПУ звинуватила київську клініку репродуктивної медицини в торгівлі новонародженими
Фото: biotex.com.ua

Генеральна прокуратура і Національна поліція України звинуватили київську клініку репродуктивної медицини "Біотехком" у торгівлі новонародженими.

Про це повідомили на брифінгу голови відомств Юрій Луценко і Сергій Князєв.

Медичний центр було засновано 2010 року громадянином Молдови. У 2011 році клієнтами "Біотехкому" стала безплідна пара з Італії, яка вирішила скористатися послугами сурогатного материнства в Україні. У них народилася дитина, яку італійці зареєстрували як свою і вивезли в Італію.

Клініка "Біотехком" отримала від них 32 тисячі євро, сурогатна матір - 6 тис. євро. "Приблизно таке співвідношення було в усіх випадках, а їх було більш ніж тисяча на території України", - сказав Луценко.

Генпрокурор повідомив, що дитину було зачато без використання біоматеріалів подружньої пари з Італії. Фактично вони забрали чужу дитину в обхід усіх норм і правил.

Це розкрилося в них на батьківщині, італійців звинуватили в фальсифікації свідоцтва про народження, а дитину віддали в інтернат.

"Сьогодні, 16 липня, представнику медичного центру "Біотехком" повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею про торгівлю людьми, а головному лікарю - ще і за підробку документів, пов'язану з торгівлею людьми", - заявив Луценко.

За його словами, цей випадок не був поодиноким. "У багатьох випадках не було дотримано норм закону про необхідність біоматеріалів принаймні від одного з усиновителів", - сказав генпрокурор.

Він вважає, що цей випадок свідчить про необхідність прийняття законодавства про сурогатне материнство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram