ГоловнаСуспільствоПодії

З початку карантину СБУ викрила 207 агітаторів, які розповсюджують фейки про коронавірус

10 з них діяли на замовлення російської сторони.

З початку карантину СБУ викрила 207 агітаторів, які розповсюджують фейки про коронавірус
Фото: georgejmclittle/Depositphotos

З початку введення карантину в Україні СБУ викрила 207 інтернет-агітаторів, які поширювали фейки про коронавірус. Заблоковано орієнтовно 2000 інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 000 користувачів.

Дані про 197 агітаторів передані до Нацполіції. Половину з них уже притягнули до адміністративної відповідальності за поширення чуток, що можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, повідомили в пресслужбі СБУ.

"Встановлено, що 10 з 207 виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони. Щодо них СБУ почала кримінальні провадження за дії, спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади (ст.109 і 110 Кримінального кодексу України) ", – йдеться в повідомленні.

Агітатори працювали в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Кропивницькому та Полтаві. У Кіровоградській області діяла ціла мережа антиукраїнських агітаторів, які поширювали в інтернеті не тільки фейки про карантин, а й матеріали терористичного спрямування, також вони вербували українців у терористичні "ДНР" і "ЛНР". Відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 258–3 (створення терористичної групи чи організації) Кримінального кодексу України.

СБУ встановлює контакти фігурантів справи зі спецслужбами Росії, обставини, розподіл ролей і рівень обізнаності всіх учасників мережі для інформаційних атак проти України.

У Полтавській області агітатор адміністрував більш як 10 груп, які об'єднували майже 20 000 користувачів. Він розміщував деструктивні публікації про пандемію коронавірусу, заклики до сепаратизму і зміни території України, викривлені факти про День перемоги над нацизмом.

"Інформацію про свої публікації агітатор брав із пропагандистських інтернет-видань РФ. Для конспірації зловмисник виїжджав в іншу область, звідки "постив" фейкові новини. Гроші на поїздки він отримував від російських кураторів", – додали в СБУ.

Нагадаємо, що в березні у Львові Служба безпеки України викрила місцеву жительку, яка розміщувала в інтернеті фейкову інформацію про поширення коронавірусу. Вона нагнітала паніку серед користувачів інтернет-спільнот. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram