ГоловнаСуспільствоЖиття

Дві третини українців підтримують запуск державної страхової медицини, - дослідження

Дослідження вказує на великі очікування українського населення, спрямовані саме на фігуру президента - директор Представництва фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Майже дві третини українців (63,3% опитаних) заявили про підтримку ініціативи команди Президента України Володимира Зеленського щодо запуску державної страхової медицини в Україні. 

Про це розповіла Світлана Балюк, керівник департаменту досліджень Інституту Горшеніна під час онлайн-презентації результатів соціологічного дослідження "Українська медреформа на тлі пандемії", проведеного Інститутом Горшеніна і Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні в рамках дослідження "Реформи в Україні: зміни на краще чи імітація прогресу".

При цьому 29,8% опитаних заявили про безумовну підтримку такої ідеї, а 33,5% відповіли "скоріше так" на запитання "Чи підтримуєте ви ідею команди В.Зеленського щодо запуску державної страхової медицини в Україні?". Проти такої ініціативи виступили 15,7% респондентів (9,7% - "скоріше ні" і 6,0% - "точно ні"). 21% опитаних не змогли відповісти на питання.

Зі свого боку Марсель Рьотіг, директор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, зазначив, що дослідження було проведено в той час, коли очікування українців були повністю спрямовані на новообраного президента Володимира Зеленського.

"Коли ми почали це дослідження, тоді ще був час зміни уряду. І звичайно, воно ще не відображає ставлення населення до того, що вже зроблено новим урядом за часів президентства Зеленського. Але воно загалом описує ситуацію, в якій зараз опинилося українське суспільство, як воно сприймає систему охорони здоров'я. І, звичайно, що воно дуже сильно вказує на великі очікування українського населення, спрямовані саме на фігуру президента", - констатував Марсель Рьотіг.

Дослідження "Реформи в Україні: зміни на краще чи імітація прогресу" було проведено Інститутом Горшеніна спільно з Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні у вересні-грудні 2019 року. Було проведено п'ять фокус-групових дискусій в Центральному (м.Київ), Західному (м.Львів), Східному (м.Дніпро), Південному (м.Одеса) та Північному (м.Чернігів) регіонах України, а також особисті інтерв'ю (face-to-face) відповідно до місця проживання респондентів.

Опитано 2000 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України (без урахування окупованих територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, міста Севастополя) за квотами: регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%.

Повну версію дослідження дивіться за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram