ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Епіфаній: цього року українська церква може залишитися без благодатного вогню

Митрополит запропонував замість чартера купити засоби захисту для лікарів.

Епіфаній: цього року українська церква може залишитися без благодатного вогню
Фото: EPA/UPG

Українські церкви цього року можуть залишитися без благодатного вогню з Єрусалиму через карантин.

Про це повідомив предстоятель ПЦУ, київський митрополит Епіфаній (Думенко) в ефірі "Радіо Свобода".

"Уже склалася така благочестива традиція: щороку привозять благодатний вогонь із храму Воскресіння Христового, з Кувуклії, гробу Господнього, який сходить щороку під час богослужіння у велику суботу. Цього року не відомо, чи будемо ми мати благодатний вогонь. Були певні пропозиції, але ми не наполягаємо на цьому", – заявив він.

Епіфаній розповів, що була пропозиція найняти чартер для доставки благодатного вогню в Україну, але він схильний відмовитися від цього".

"Я схильний до того, що краще ті кошти, які використають на літак, витратити для того, щоби закупити відповідні медикаменти або засоби захисту для лікарів. І тому я не впевнений, що буде привезено благодатний вогонь", – пояснив він.

Водночас він повідомив про плани провести переговори з представниками влади про необхідність привезти вогонь для всіх церков або не завозити його взагалі.

Водночас "Укрінформ" із посиланням на ізраїльські ЗМІ пише, що благодатний вогонь із Єрусалиму цього року відправлятимуть за особливою процедурою.

"Делегації з різних країн прилетять до Ізраїлю. Однак вони повинні будуть залишатися на борту літаків. Представники їхніх церков будуть присутні на самій церемонії та потім доставлять, у кортежі ізраїльської поліції, частину вогню до літаків делегацій", – наголошується в публікації.

Після цього літаки з благодатним вогнем полетять до країн, де православні християни святкуватимуть Великдень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram