ГоловнаСуспільствоПодії

У Чорнобильській зоні триває ліквідація тління, відкритого вогню немає

Радіаційний фон у Києві та області в нормі.

У Чорнобильській зоні триває ліквідація тління, відкритого вогню немає
Фото: Макс Требухов

У Чорнобильській зоні відчуження та обов'язкового відселення на ранок 15 квітня триває ліквідація тління пеньків і деревини. Відкритого вогню немає, повідомили в пресслужбі ДСНС.

Роботи ведуться на території Корогодського, Детятківського, Паришівського та Денисовицького лісництв.

"Інженерною технікою створено 158 км мінералізованих смуг. Пожежною авіацією (2 вертольоти) протягом 14 квітня в Києві здійснено три скидання (6 тонн води)", – йдеться в повідомленні.

Усього на територію Зони відчуження залучена 521 особа та 124 одиниці техніки, з них від ДСНС – 410 осіб і 86 одиниць техніки.

"Радіаційний фон у Києві та Київській області в межах норми та не перевищує природних фонових значень (Київ – 0,014 мР / год, область – у межах 0,012 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год)", – додали рятувальники.

Нагадаємо, що глава ДСНС Микола Чечоткін на нараді за участю президента Володимира Зеленського заявив, що пожежа в зоні відчуження загашений, на ліквідацію тління трав'яного настилу потрібно ще кілька днів.

За даними поліції, пожежа в Чорнобильській зоні виникла 4 квітня через те, що 27-річний житель села Рагівка Київської області підпалив траву "заради забави".

Пізніше правоохоронці встановили другого палія – 37-річний місцевий житель спалював сміття, а потім залишки тліючого багаття навантажив на візок, вивіз за село і висипав на суху траву. Там сталося загоряння сухостою, який він самостійно не зміг загасити.

13 квітня стало відомо, що лісова пожежа в Чорнобильській зоні відчуження почала наближатися до міста Прип'ять. Пожежа дісталася до території біля Нового безпечного конфайменту над енергоблоком № 4 Чорнобильської атомної електростанції.

Вранці 14 квітня на території Корогодського, Детятківського, Паришівського та Денисовицького лісництв були окремі осередки горіння трав'яного настилу.

У Центрі ядерної та радіаційної безпеки повідомили, що потенційно забруднені повітряні маси через пожежі у Чорнобильській зоні відчуження направляться на південь та південний-схід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram