ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У КМДА заявили, що рішенням про VIP-палати в лікарнях вже 20 років, але їх "ніхто не створював і не збирався"

Управління держохорони не проти використання VIP-палат усіма громадянами.

У КМДА заявили, що рішенням про VIP-палати в лікарнях вже 20 років, але їх "ніхто не створював і не збирався"
Фото: kherson.net.ua

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник прокоментував повідомлення про укази КМДА щодо створення VIP-палат у столичних лікарнях для лікування хворих на коронавірус.

Він повідомив, що Управління державної охорони не заперечує проти скасування наказу про VIP-палати і використання їх для всіх громадян, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми сьогодні отримали лист від Державного управління охорони про те, що вони не заперечують проти скасування цього наказу, щоб ці палати використовувалися в загальному режимі роботи", - сказав Поворозник на позачерговому пленарному засіданні сесії Київської міськради в четвер.

Він зазначив, що цьому рішенню (про VIP-палати в клініках столиці) вже 20 років. "На сьогодні їх ніхто не створював і не збирався заново створювати. Вони - відповідно до попередніх наказів", - пояснив Поворозник.

На сайті УДО оприлюднено звернення глави відомства Сергія Рудя до голови КМДА Віталія Кличка з проханням скасувати дію наказу департаменту охорони здоров'я КМДА від 25 березня - про організацію медикосанітарного забезпечення для осіб, щодо яких здійснюється держохорона.

"Враховуючи єдину громадянську позицію посадових осіб, на яких поширюється дія... наказу, УДО не буде ставити жодних особливих вимог до медичних закладів у разі можливої госпіталізації посадових осіб, щодо яких здійснюється держохорона", - йдеться в листі.

Нагадаємо, 25 березня журналісти Bihus.Info опублікували наказ київської влади, який був розісланий в столичні лікарні, про створення особливих умов для лікування від коронавірусу так званих VIP-пацієнтів. Серед вимог: ізольовані палати площами не менш ніж 13 кв. м, затемнені вікна, зручна комунікація з операційними та іншими відділеннями, наявність окремого резерву лікарських засобів і резервація окремих операційних.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що вже говорив стосовно цього з президентом Володимиром Зеленським і той "готовий і налаштований скасувати накази, про які йдеться". Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, своєю чергою, заявив, що уряд не давав вказівок про облаштування особливих палат для чиновників. Він також наголосив, що охоронювані палати можливі у випадках, коли хворий прибув з установ пенітенціарної системи.

В Управлінні держохорони заявили, що не давали жодних вказівок щодо облаштування "VIP-палат".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram