ГоловнаСуспільствоЖиття

Freedom House: в Україні зріс рівень свободи, але залишилися проблеми з нападами на журналістів

У рейтингу свободи Україна на 62 позиції.

Freedom House: в Україні зріс рівень свободи, але залишилися проблеми з нападами на журналістів

В Україні покращилася ситуація зі свободою на дві позиції, проте позначка залишилася на рівні «частково вільної». Тимчасово окуповані території Донбасу та Криму залишилися «невільними» територіями - про це свідчить звіт правозахисної організації Freedom House.

У рейтингу свободи Україна опинилася на 62 позиції.

Загалом експерти аналізували ситуацію в 195 країнах і територіях. 83 з них визнано «вільними», 63 - «частково вільними» і 49 - «невільними».

Зазначають, що після революції 2014 року Україна пройшла через «позитивні реформи», але все ще залишаються проблеми з корупцією і нападами на журналістів.

«Часто відбуваються напади на журналістів, громадських активістів і представників меншин; при цьому працівники поліції часто неправильно реагують на такі порушення», - сказано у звіті.

У звіті вказали на ситуацію з нападом на черкаського журналіста Вадима Комарова, який помер, не виходячи з коми.

Зазначено, що в українському медіапросторі спостерігається плюралізм думок, але багато ЗМІ перебувають у власності або під контролем бізнесменів і олігархів.

«Президент Зеленський отримав значну підтримку від медіа, підконтрольних магнатовы Ігорю Коломойському, який пов'язаний з банківським бізнесом. Інші партії також висвітлюються в позитивному ключі в дружніх до них ЗМІ», - сказано у звіті.

Експерти зазначили, що Зеленський іноді відмовляється відповідати на запитання журналістів, а його співробітники періодично не допускали журналістів у приміщення, які вони, за законом, мають право відвідувати.

Після відсторонення від влади Януковича вплив РФ на українську політику продовжує зменшуватися. Але незважаючи на це, згідно зі звітом, Москва зберігає свій вплив у деяких областях України, де високі рейтинги у партії «Опозиційна платформа - За життя».

Про свободу зібрань сказано, що загрози і насильство з боку «недержавних суб'єктів» регулярно позбавляють можливості проведення зібрань деяких груп, зокрема тих, які відстоюють рівні права жінок і ЛГБТ.

2019 року в Києві, Одесі, Кривому Розі та Харкові без серйозного насильства пройшли кілька гучних зібрань і заходів представників ЛГБТ-спільноти, однак це сталося після відчутного міжнародного тиску на владу, щоб вона дозволила проведення таких заходів.

«Однак кілька інших заходів було скасовано або призупинено через загрозу або насильство. При цьому охорона, яка забезпечується працівниками поліції, здійснюється тільки під час самих зібрань, тоді як до і після заходу учасники продовжують зазнавати нападів», - йдеться у звіті.

Нагадаємо, в лютому організація Freedom House повідомляла, що Росія зберігає тотальний контроль над ЗМІ в Криму, навіть незважаючи на звільнення журналіста Миколи Семени. Також підкреслювалося, що особливо жорстоких покарань зазнають кримськотатарські журналісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram