ГоловнаСуспільствоПодії

Поліція відкрила 8 кримінальних проваджень через сутички в Нових Санжарах

Підозри в скоєнні злочинів отримали 10 осіб.

Поліція відкрила 8 кримінальних проваджень через сутички в Нових Санжарах
Фото: Игорь Лептуга

У зв'язку із сутичками в селищі Нові Санжари Полтавської області, коли місцеві жителі намагалися не допустити заселення евакуйованих із Китаю у санаторій на обсервацію, десятьом людям оголошено підозри в скоєнні злочинів. Половина з них перебуває під домашнім арештом.

Про це повідомив пресцентр Нацполіції Полтавської області.

"Поліція здійснює розслідування за фактами правопорушень біля медичного центру «Нові Санжари». У цей час підозри в скоєнні злочинів отримали 10 осіб", - сказано в повідомленні.

П'ятьом фігурантам вручили підозри в скоєнні масових заворушень (ст. 294 КК України). Чотирьох з них взяли під нічний домашній арешт. Клопотання про обрання запобіжного заходу для п'ятої людини суд не задовольнив.

Домашній арешт із забороною залишати місце проживання вночі отримав також підозрюваний у зазіханні на життя поліцейського (ст. 348 КК України).

Ще двом особам повідомили про підозри у вчиненні хуліганства (ст. 296 КК України), ще двох фігурантів підозрюють у блокуванні транспортних комунікацій (ст. 279 КК України).

Розслідування триває у восьми кримінальних провадженнях, відкритих за статтями КК України: ч. 1 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства); ст. 293 (групове порушення громадського порядку); ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); ст. 348 (зазіхання на життя співробітника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця); ч. 1 ст. 294 (масові заворушення); ст. 295 (заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку); ч. 1 ст. 296 (хуліганство).

Нагадаємо, в санаторії Нацгвардії "Нові Санжари" перебувають 45 українців і 27 іноземців, яких евакуювали з Уханя у зв'язку з епідемією коронавірусу. Вони повинні перебувати на карантині 14 днів.

У ніч на 20 лютого місцеві жителі протестували через розміщення евакуйованих громадян. Правоохоронці очистили дорогу до санаторію від мітингувальників, але вони не припинили їм перешкоджати. Сутички тривали, автобуси з евакуйованими закидали камінням. У результаті поліція затримала 24 учасників протесту, але вранці відпустила всіх, крім одного чоловіка. Його затримали на 72 години.

Під час сутичок у Нових Санжарах постраждали дев'ять поліцейських і цивільний. Поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом заворушень. Президент Володимир Зеленський назвав події в Нових Санжарах спланованими і пообіцяв покарати винних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram