ГоловнаСуспільствоЖиття

Захисники озера Качине відстояли свою правоту і не платитимуть штраф забудовнику озера

Раніше суд першої інстанції зобов'язав активістів виплатити 200 тис. грн будівельній компанії.

Фото: facebook/Tamara Kharchylava

Київський апеляційний суд задовольнив позов активістів, які захищали від забудови озеро Качине в Дарницькому районі Києва. Раніше підрядник забудови озера через суд домігся покарання чотирьох активістів, зобов'язавши їх виплатити 196 тис. грн на свою користь за нібито псування майна (знесення огорожі) і перешкоджання будівельним роботам. Третьою стороною позову до активістів був замовник будівництва - комунальне підприємство "Житлоінвестбуд".

23 січня відбулося засідання, на якому суддя Київського апеляційного суду Левенець оголосив рішення про часткове задоволення апеляційної скарги активістів на рішення Дарницького райсуду від 5 вересня 2019 року. Рішення райсуду про вину і стягнення матеріальної шкоди забудовникові були скасовані, а позивача ("Азур груп") зобов'язали виплатити активістам 4,4 тис. грн (загалом) компенсації за судові витрати.

Адвокатську підтримку активістам надали юристи Української Гельсінcької групи. Загалом суди стосовно захисників озера Качине тривали 3,5 роки.

Нагадаємо, конфлікт навколо озера Качине на Позняках у Києві виник у 2015 році. Спочатку місцеві жителі звернули увагу на засипання озера будівельним сміттям, яке загрожувало життю птахів, що живуть на водоймі. LB.ua першим порушив цю тему, яка незабаром викликала потужну хвилю обурення всього району. Через спровокований галас замовник будівництва, міське комунальне підприємство "Житлоінвестбуд-УКБ", взяв паузу і припинив підготовчі роботи для будівництва нового ЖК.

Фото: helsinki.org.ua

Рік потому забудовник відновив роботи, почавши заводити будівельну техніку на ділянку. Але знову натрапив на сильний спротив місцевих активістів, які на той час отримали вже висновок про статус водного об'єкта Качиного. Захисники озера відстояли його, створили там мініпарк, а будівництво шестисекційного ЖК на 2,5 тис. квартир залишається замороженим досі.

"Керівник "Житлоінвестбуду" В'ячеслав Непоп (генпідрядник будівництва) хотів влаштувати "показове побиття" активістів, щоб іншим не спало на думку виступати проти забудовників на численних проблемних об'єктах у Києві, - скзала LB.ua після суду активістка Тамара Харчилава. - Така позиція Непопа стосовно представників місцевої громадськості виглядає особливо цинічною, з огляду на його посаду - заступника міського голови - тобто представника влади, обраної саме громадою Києва".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram