ГоловнаСуспільствоЖиття

Новий голова Інституту нацпам'яті не має наміру змінювати команду

Дробович назвав пріоритети роботи Інституту на п'ять років.

Новий голова Інституту нацпам'яті не має наміру змінювати команду
Антон Дробович
Фото: dialogs.org.ua

Новий голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович налаштований працювати зі старою командою і не має наміру її змінювати.

Про це він заявив під час своєї першої пресконференції, передає "Укрінформ".

"Я не отримав жодної заяви на звільнення, якщо йдеться про те, чи хочуть люди зі мною і далі співпрацювати. Ба більше, я не почув жодного усного наміру про звільнення. Для мене це взагалі не самоціль - міняти команду. Якщо люди готові працювати під ті програмні напрямки і пріоритети, які були озвучені в інтересах України, то ми будемо це робити", - сказав Дробович.

Він також підкреслив, що команда УІНП є дуже професійною.

Дробович також назвав основні пріоритети роботи на наступні п'ять років: продовження декомунізації, робота з навчальними закладами, зусилля на міжнародній арені щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу, а також протидія російській агресії.

"Величезна частина декомунізації - це створення архіву репресивних органів. На наступний рік закладено на створення архіву трохи більше ніж 50 млн гривень. Загальна вартість цього архіву - 550 млн гривень. Зараз є приміщення, має близько 10 тис. кв. м, але потім його буде збільшено до 19 000 кв. м. І це буде один з найбільших відкритих документальних архівів репресивних органів в Європі", - підкреслив Дробович.

Про співпрацю з Міносвіти він зазначив, що вона стосуватиметься передусім навчальних закладів, а саме - університетів і шкіл. Зокрема, Інститут нацпам'яті продовжить розробку методологічних і наочних матеріалів - інфографіки, відеоконтенту і т.ін.

"Про визнання Голодомору геноцидом - ми маємо кілька ідей, як посилити свої позиції в цьому плані. І друга частина цього пріоритету - це консолідація зусиль українських учених і взагалі вирішення ключових спірних питань. Ми змінимо нашу внутрішню позицію, щоб нам було легше завершити цю справу", - підкреслив Дробович.

Він також зазначив, що в січні-лютому Інститут проведе кілька стратегічних сесій, на яких буде змінено склад колегії, а потім буде представлена більш докладна стратегія на ці п'ять років.

Нагадаємо, 4 грудня Кабмін призначив нового керівника УІНП - цю посаду зайняв Антон Дробович, доцент кафедри культурології Національного педагогічного інституту імені Драгоманова. Він також є керівником освітніх програм меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" і експертом з питань культури і освіти Інституту суспільно-економічних досліджень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram